A A A

 

Accesul la servicii medicale calitative acordate veteranilor discutat în cadrul unei ședințe cu conducerea MSMPS

Astăzi, 19 februarie curent, în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale s-a desfășurat ședința Consiliului de coordonare a acțiunilor ce țin de sporirea accesului la servicii de sănătate și protecție socială a participanților la cel de-al doilea război mondial, la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și la acțiunile de luptă din Afganistan.

 

În debutul ședinței secretarul general de stat, Boris Gîlca, a exprimat deschiderea MSMPS către un dialog constructiv cu organizaţiile de veterani: „Ne-am asumat angajamentul de a asigura cu tratament și servicii de reabilitare toți veteranii, iar printr-o comunicare eficientă și o abordare complexă vom identifica soluții pentru necesitățile și toate problemele raportate de către veterani".

 

„În ultima perioadă, cu susținerea MSMPS, au fost aprobate mai multe inițiative legislative, printre care susținerea financiară a familiilor celor căzuți, majorarea pensiilor, bilet de tratament sanatorial gratuit pentru însoțitorii persoanelor cu dizabilități severe de pe urma războiului, având un impact pozitiv asupra calității vieții veteranilor”, a precizat Consilierul principal de stat al Prim-ministrului Republicii Moldova, Ion Coropcean.

 

Participanții au discutat despre importanța implicării asistenței medicale primare în informarea veteranilor despre spectrul de servicii medicale de diagnosticare, tratament și profilactice, asigurate de către stat de care pot beneficia. La fel, reprezentanţii organizaţiilor de veterani au remarcat necesitatea angajării în cadrul instituțiilor de medicină primară a unui psiholog sau unui cadru medical specializat în consilierea persoanelor care au participat în operațiunile militare.

 

În urma discuțiilor veteranii au fost informați că în perioada lunilor martie-mai se va realiza controlul anual profilactic al tuturor veteranilor cu evaluarea stării sănătății, cu recomandări individuale de tratament în condiții de ambulator, dar și în staționar sau de reabilitare în dependență de starea sănătății fiecăruia, conform Ordinului Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nr.1011 cu privire la acordarea asistenței medicale veteranilor de război din 13 septembrie 2018 .

 

Amintim că, pentru asigurarea protecției sociale a veteranilor, la inițiativa Prim-ministrului Pavel Filip, în anul 2016 a fost lansat Planul de acțiuni „Memorie. Onoare. Respect”, care are unul din obiective asigurarea asistenței medicale calitative și oportune veteranilor de război.