A A A

 

Antreprenorii care vor angaja persoane social-vulnerabile sau cu dizabilități, subvenționați

Angajatorii care vor lua la muncă persoane cu dizabilităţi, foşti deţinuţi sau victime ale traficului de fiinţe umane vor primi lunar câte 30 la sută din salariul mediu pe economie pentru fiecare angajat, timp de 6 luni. Ajutorul financiar va fi oferit prin intermediul a două programe- pilot, lansate la 8 iulie, de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale  și Agenția Națională pentru  Ocuparea Forței de Muncă.

 

Programele prevăd subvenționarea atît a locurilor de muncă pentru persoanele social-vulnerabile, cît și a angajatorilor. De  suport vor beneficia  135 de oameni cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani.

 

„Aceste două măsuri active se înscriu în șirul de acțiuni prevăzute în noua Lege a ocupării forței de muncă și asigurării de șomaj, precum și în Strategia națională de ocupare a forței de muncă pentru anii 2017-2021, care au drept scop susținerea persoanelor vulnerabile în procesul de integrare în câmpul muncii, inclusiv și promovarea angajării persoanelor cu dizabilități care, în prezent, rămân practic în afara pieței muncii”, a menționat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco.

 

Totodată, autoritățile vor compensa, în proporție de 50 la sută, costurile necesare pentru crearea locurilor de muncă, dacă  antreprenorii vor semna contracte individuale cu persoanele defavorizate.

 

„Se doreşte identificarea şi integrarea persoanelor pe piaţa muncii. Aceste măsuri vin să sensibilizeze mediul de afaceri în a angaja persoanele defavorizate, iar pe de altă parte,  să sensibilizeze tinerii de a accepta provocarea de a intra pe piața forţei de muncă”, a declarant coordonatoarea de proiect OIM, Violeta Vrabie.

 

Noile programe de subvenționare vin să motiveze angajatorii, dar şi persoanele din categoriile vulnerabile. „În ultimii ani, anual, angajăm 30 de persoane în diferite companii. Cele cu capital străin  sunt  mult mai deschise și mai cooperante. Dar și antreprenorii mici angajează persoane cu dizabilități”, a spus coordonatoarea de proiect  a Asociației „Motivație”, Ludmila Iachim.

 

 Dacă o companie angajatoare nu își onorează responsabilitățile prevăzute în program, este obligată să restituie banii subvenționați. Pentru implementarea acțiunilor incluse în proiectul „Promovarea ocupării tinerilor”, Organizația Internațională a Muncii a alocat 150 de mii de dolari.