A A A

 

Buletin informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nr. 5

 
e-newsletter   |   nr. 5noiembrie 2019
 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Buletin informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

 
 

Salarii mai mari pentru medicii care fac gărzi de noapte

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Din 1 octombrie 2019, pentru unele categorii de lucrători medicali plata pentru o gardă de noapte a crescut de aproape patru ori. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a majorat prețul unei ture de noapte cu până la 250 lei pentru infirmiere. Asistentele medicale primesc cu până la 500 de lei mai mult pentru o gardă, iar medicii - între 500 şi 1000 lei.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Medicul de familie Olga Ciobanu: „Nu pot abandona sătenii, care m-au așteptat nouă ani ca să finalizez studiile”

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

A urmat exemplul mamei sale, asistentă medicală la Tomai, Leova, și a devenit medic. La repartizarea rezidenților din acest an, medicul de familie Olga Ciobanu a insistat să meargă să lucreze în satul ei de baștină. Se bucură mult că poate să se îngrijească de sănătatea oamenilor din sat care au aşteptat-o cu nerăbdare, chiar dacă Centrul de Sănătate în care activează se află într-o stare deplorabilă. În acest an, aproape 100 de absolvenţi ai Universităţii de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au început să lucreze în instituțiile medicale din ţară, conform repartizării.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Daniela Demişcan: „98% din localurile din ţară au implementat măsurile de interzicere a fumatului”

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Fumătorii mor, în medie, cu 10 ani mai devreme decât nefumătorii. Nici această atenționare nu-i determină pe moldoveni să renunțe la acest viciu care anual este responsabil de peste 4500 de decese. Care este impactul fumatului asupra stării de sănătate și cum funcționează legea de control a tutunului aflăm de la Daniela Demişcan, şefa Direcţiei în domeniul sănătăţii publice al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Peste 45 de mii de moldoveni sunt dependenți de alcool

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Aproape 90 de moldoveni au murit în 2018 după ce s-au intoxicat cu alcool. Viciul provoacă peste 200 de afecțiuni și boli, cele mai frecvente maladii fiind tulburările mintale, afecțiunile gastro-intestinale, cardiovasculare, pulmonare, reproductive și cancerul. Pentru a preveni riscurile, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale își propune să organizeze mai multe acțiuni pe parcursul lunii noiembrie.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Solidari de Ziua națională a înverzirii plaiului

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

De Ziua națională a înverzirii plaiului, angajații Ministerului Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale şi ai instituțiilor subordonate au plantat ghinde în apropierea localității Puhoi din Ialoveni. Cei care au participat la Campania „Un arbore pentru dăinuirea noastră” au îndemnat oamenii să fie solidari și să sădească copaci pentru a îmbunătăți starea spațiilor verzi din țară.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

„O singură sănătate” - genericul Congresului național al specialiștilor din sănătatea publică

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Situația și tendințele bolilor transmisibile și netransmisibile, rezistența antimicrobiană şi infecțiile asociate asistenței medicale, vaccinarea, factorii de risc și promovarea sănătății au constituit câteva dintre subiectele de pe agenda celui de-al VIII-lea Congres național al specialiștilor din domeniul sănătății publice și managementului sanitar. Evenimentul a fost organizat în perioada 24-25 octombrie 2019, de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu", Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și asociațiile de profil.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Atacul cerebral a devenit a doua cauză de mortalitate în Republica Moldova

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

La fiecare oră, un moldovean suportă un accident vascular cerebral, iar la fiecare o oră și jumătate cineva își pierde viața în urma acestei maladii. Doar în luna octombrie 2019 au fost înregistrați 770 de pacienți cu atac cerebral. Anual, peste zece mii de moldoveni sunt diagnosticați cu această maladie, dintre care aproape 8.000 decedează.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

„Echipa mobilă” - suport pentru persoanele cu dizabilităţi, familii, școli şi grădinițe

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Împart încredere şi speranţă celor care au nevoie de o mână de ajutor. Cu priviri luminate şi chipuri zâmbitoare, cele trei membre ale „Echipei mobile” din raionul Ialoveni, Nina Balica, Vera Secrii şi Valentina Al-Iafeai, oferă asistență socială şi medicală persoanelor cu dizabilități severe și accentuate la domiciliu și familiilor cu acces limitat la servicii specializate. Specialistele merg şi la școlile şi grădinițele pe care le frecventează copii cu dizabilităţi incluși în program pentru a le explica elevilor şi dascălilor necesitatea reintegrării lor în societate. Serviciul este în așteptarea unui kinetoterapeut de aproape 4 ani.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Natalia Matei: „Dintr-un copil bolnav de leucemie m-am transformat într-un adolescent sănătos și plin de viață”

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

A fost mai puternică decât cancerul. Este povestea Nataliei Matei, femeia care a învins leucemia la doar 11 ani. Acum, la cei 34 de ani pe care-i are, se bucură de o viață liniștită și lipsită de durere, alături de fiica sa. Femeia a acceptat, în premieră, să vorbească despre provocarea prin care a trecut și, astfel să-i încurajeze pe cei care au primul cruntul diagnostic să fie optimiști și puternici.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Sistem de programare online la unele servicii medicale, lansat în regim pilot

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Moldovenii se vor putea programa online la unele serviciile medicale de înaltă performanţă. Compania Naţională de Asigurări în Medicină ( CNAM) a lansat la 1 noiembrie 2019, în regim pilot, un sistem informațional de raportare și evidență a serviciilor medicale. Măsura are menirea de a crește nivelul de transparență în procesul de prestare a serviciilor medicale şi de utilizare a mijloacelor financiare destinate acestora.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Buletinul informativ a fost elaborat în cadrul Proiectului „Suport pentru consolidarea guvernării și a dialogului privind politicile în sectorul sănătății - a 2-a etapă”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Responsabilitatea pentru conținutul tehnic al publicației aparține în exclusivitate Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, iar opiniile exprimate aparțin autorilor.