A A A

 

Copiii şi tinerii din sistemul de îngrijire alternativă vor fi ghidaţi spre o viaţă independentă

Copii şi tinerii din capitală care ies din serviciile de plasament vor fi ajutaţi să se integreze mai uşor în comunitate şi să-şi formeze deprinderi de viaţă, având acces la două servicii sociale. Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului în parteneriat cu Asociația „Lumos Foundation Moldova" au lansat Centrul de resurse și suport pentru tineri și Locuința socială asistată.

 

 

Centrul de resurse și suport pentru tineri va facilita incluziunea socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de îngrijire alternativă. Centrul le va oferi beneficiarilor programe de informare, asistență și instruire axate pe formarea deprinderilor de viață independentă, orientarea profesională, prevenirea comportamentelor cu risc sporit, precum și instruire parentală.

 

„Aceste servicii vin în susținerea acestor copii, în ghidarea lor, astfel încât drumul într-o viață necunoscută să le pară mai ușor, iar alături să aibă asistenții sociali, psihologii, juriștii, cei care pot într-o oarecare măsură să substituie părinții", a menționat şeful interimar al Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului, Lucia Caciuc.

 

Datorită Locuinței sociale asistate tinerii vor fi asiguraţi temporar cu spațiu locativ, cel mult 18 luni. În cadrul unui serviciu vor putea fi plasate 2-6 persoane, care vor încheia acorduri de plasament.

 

„Copiii când ies din sistemul de îngrijire au nevoie de un sprijin. Aceste servicii trebuie să existe nu doar în Chișinău, dar în toată țara", a spus directorul de programe „Lumos Fundation" Irina Malanciuc.

 

Secretarul de stat al Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Artiom Sîci a declarat că autorităţile îşi propun să elaboreze cadrul normativ pentru cele două servicii care vor contribui la prevenirea excluziunii și marginalizării sociale.

 

O parte din cheltuielile pentru serviciile comunale va fi achitată din bugetul municipal, iar cealaltă parte de beneficiari. Anual, aproximativ 100 de adolescenți și tineri din municipiul Chișinău părăsesc sistemul de îngrijire alternativă.