A A A

 

Medicul de familie Olga Ciobanu: „Nu pot abandona sătenii, care m-au așteptat nouă ani ca să finalizez studiile”

A urmat exemplul mamei sale, asistentă medicală la Tomai, Leova, și a devenit medic. La repartizarea rezidenților din acest an, medicul de familie Olga Ciobanu a insistat să meargă să lucreze în satul ei de baștină. Se bucură mult că poate să se îngrijească de sănătatea oamenilor din sat care au aşteptat-o cu nerăbdare, chiar dacă Centrul de Sănătate în care activează se află într-o stare deplorabilă. În acest an, aproape 100 de absolvenţi ai Universităţii de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au început să lucreze în instituțiile medicale din ţară, conform repartizării. 

 

 

 

Dimineţile de octombrie o surprind pe Olga în cabinetul său medical din centrul localităţii. Odată cu venirea sa, instituţia a prins culoare. Medicul cunoaște problemele de sănătate ale oamenilor din sat încă din anii de studenție, atunci când îşi făcea aici stagierea. 

 

 

„Mereu am știut că voi fi medic de familie, pentru a putea reveni în sat. Această dorință nu a dispărut niciodată, chiar dacă mi-au plăcut mai multe specialități în anii de studii. Sătenii au nevoie de un doctor. Îmi amintesc cum în copilărie o admiram pe mama în timp ce trata pacienţii care veneau la noi acasă. Mi se părea că face minuni. Toți o lăudau. Voiam să fiu şi eu ca ea. Acum medicina face parte din viața mea și nu-mi pot imagina că ar putea fi altfel. După fiecare stagiere telefonam asistentele medicale şi întrebam cum se simt oamenii pe care i-am consultat şi cărora le-am prescris tratament”, spune medicul.

 

 

Olga Ciobani își tratează părinții, vecinii, colegii şi băştinaşii, care mereu au fost entuziasmați de ideea că ea va deveni medic. „Sarcinile unui medic de familie sunt destul de complicate şi presupun multă responsabilitate”, mărturisește ea. 

 

 

Cei 3.500 de oameni din Tomai au aşteptat-o nerăbdători pe doctoriță. Şeful Centrului de Sănătate din Leova, Vladimir Cernăuțan, spune că în localitate nu a existat un medic aproape 20 de ani. „Un doctor din secția consultativă a Centrului de Sănătate din Leova era angajat prin cumul și venea aici doar sâmbăta”, afirmă dl Cernăuțan. 

 

 „Pacienţii sunt mai presus de orice” 

  

 

 

Nina Rotaru spune că până acum era nevoită să facă numeroase drumuri în centrul raional pentru a se programa la o consultaţie ordinară sau pentru a primi un certificat medical. „Eram nevoiţi să ne ducem la Centrul de Sănătate din Leova, care se află la 26 de km distanţă de satul nostru. Acolo rândurile erau mari. Ne întorceam noaptea. Câteodată nu încăpeam în autobuz, trebuia să căutăm transport. Era destul de complicat. Într-o zi eram nevoiți să mergem la Leova doar pentru o programare și în altă zi - pentru consultație. Ne lua mult timp”, precizează Nina Rotaru. 

 

 

Vasilisa Petică vine regulat la Centrul de Sănătate pentru a-și verifica indicatorii tensiunii arteriale, bătăile inimii sau nivelul zahărului în sânge. Pentru ea cuvântul doctorului e lege. „Foarte tare ne-am bucurat când am aflat că o să avem medic în sat. E tinerică, e cuminte și o prețuim. Ea ne tratează foarte bine. După ce a venit medicul în sat, suntem mult mai liniştiţi”, spune Vasilisa Petică. 

 

 

Bătrână povesteşte cu admiraţie cum fetiţa cea cu ochi zglobii şi părul ondulat a devenit un medic apreciat de toată lumea din sat. „O știm pe doamna medic încă de când era mică. Din copilul care alerga pe uliță s-a transformat într-un medic adevărat. Îi suntem recunoscători că a învățat și că e atât de deșteaptă. Altfel te apropii de medicul tău din sat. Cei din Leova ni se par mai străini”, spune femeia. 

 

 

În unele zile, medicul de familie consultă până la 50 de pacienţi. Boala nu ştie de ore sau de sărbători, de aceea uşa Olgăi este mereu deschisă. 

 

 

„Câteodată vin şi duminica la muncă ca să pregătesc toate documentele, pentru că nu reuşesc în timpul săptămânii. Pe unii pacienţi, în stare gravă, îi consult și acasă, indiferent de oră sau zi. Nu pot să-i refuz, le răspund mereu la telefon. Pacienţii sunt mai presus de orice”, afirmă specialista. 

 

 „Fără un medic, ca și fără copii, satul nu are viitor”

 

 

 

La Centrul de Sănătate din Tomai mai activează trei asistente medicale şi una comunitară. Medicul de familie împarte acelaşi cabinet cu mama sa, asistenta Lidia Potîngă. Femeia este atât de mândră de fiica sa, încât la muncă o numeşte doamna doctor. 

 

 

„Eu am vrut ca ea să devină medic, pentru că mereu nu am avut specialişti în sat. Unul a plecat la muncă în Italia, altul în Grecia. Fără un medic, ca și fără copii, satul nu are viitor. M-am gândit că o să fie de ajutor localităţii. I-am insuflat dragostea pentru medicină, dar acum, de multe ori regret asta. Medicina presupune foarte multă muncă şi responsabilitate. Trebuie să stai la dispoziția oamenilor mereu. Sunt foarte mândră de ea”, spune mama. 

 

 

Condițiile precare de muncă nu au speriat-o pe Olga să revină la baştină, dar și-ar dori ca oamenii să aibă acces la servicii de sănătate moderne.

 

 

„În Centrul de Sănătate condiţiile sunt deplorabile. Când am venit aici prima dată, am lucrat într-un cabinet în care nu era lavuar. După fiecare consultaţie, trebuia să ies să-mi spăl mâinile în altă cameră. Şi acum infirmierele aduc apă cu căldarea de la fântână. Clădirea nu este conectată la sistemul de apeduct şi canalizare. Şi nici gazificată nu e. Încălzim încăperile cu lemne. Facem focul în sobe iarna. Instituţia a fost deschisă în 1990. Anual, aici se fac doar lucrări cosmetice. Geamurile sunt vechi, dulapurile improvizate riscă să se dărâme în orice clipă, iar uşile sunt distruse. Oamenii care vin la consultaţie îngheaţă de frig pe coridor. La noi și cântarul este foarte vechi, cred că are 30 de ani, mai mulţi decât mine”, povesteşte Olga Cebotari. 

 

 

 

Şeful Centrului de Sănătate din Leova spune că autorităţile au început reabilitarea unei părţi a clădirii, în care medicul urmează să-şi desfăşoare activitate. Pentru ca lucrările să fie duse la bun sfârşit sunt necesare aproape două milioane de lei, bani, care, deocamdată nu au fost identificaţi. 

 

 

„Utilizăm doar o treime din tot spațiul centrului. Împreună cu Consiliul Raional am decis să reparăm partea edificiului cu un nivel, care corespunde criteriilor de suprafață. Consiliul Raional și primăria Tomai au alocat, la prima etapă, 400.000 de lei. A fost schimbat acoperișul, înlocuite geamurile și instalate carcasele ce delimitează suprafeţele birourilor. Pentru finalizarea lucrărilor de reparație şi amenajarea încăperilor avem nevoie de 1,8 milioane de lei”, spune dl Cernăuțan. 

 

 

 

  

„Cea mai frumoasă recompensă este un mulţumesc spus din toată inima sau o privire plină de recunoştinţă”

  

 

 

În acest an, 96 din cei 165 de absolvenţi ai Universităţii de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” care urmau să fie repartizaţi în instituțiile din ţară şi-au onorat obligaţiile şi au mers să activeze în sate şi oraşe. 31 de specialişti au refuzat angajarea, iar 36, care şi-au făcut studiile prin contract, îşi vor găsi singuri un loc de muncă. Şeful Serviciului politici în domeniul managementului personalului medical şi social al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Valeriu Goncear a declarat că „la prima etapă, care s-a desfăşurat între 15-17 octombrie 2019, au fost repartizaţi în câmpul muncii absolvenţii specialităţilor medicină de familie, sănătatea publică, farmacie, stomatologie şi profilurile terapeutice”. 

 

 

Dl Gongear mai spune că la cea dea doua etapă, ce se va desfăşura în decembrie 2019, vor fi repartizaţi medicii chirurgi, ortopezi, oncologi şi cardiologi. Tinerii specialiști primesc o indemnizație unică de 45 de mii de lei, iar alocația asistenților medicali este de 36 de mii de lei.

 

 

Doctorii care și-au început deja activitatea sunt răsplătiţi cu recunoştinţă din partea celor care nu se mai simt uitaţi de lume.

 

 

„Toate eforturile și nopțile nedormite merită acest efort. Cea mai frumoasă recompensă este un mulţumesc spus din toată inima sau o privire plină de recunoştinţă”, afirmă medicul de familie Olga Ciobanu, care poartă sub inimă o nouă viaţă. 

 

 

 

Ea îşi doreşte ca băieţelul ei care urmează să apară pe lume peste două luni, dar şi fetiţa sa de 4 ani, să-i pășească pe urme. „Nu voi sta mult timp departe de pacienți. Sper că totul va fi bine și că voi putea reveni cât de curând la muncă. Oamenii m-au aşteptat nouă ani, nu-i pot abandona acum, când au atâta nevoie de mine. Pentru mine satul a fost mereu o prioritate”, spune Olga Ciobanu.