A A A

 

OMS și partenerii săi, Polonia, Bulgaria și Qatar ajută Republica Moldova în combaterea pandemiei de Covid-19

Concentratoare de oxigen, combinizoane, măști, mănuși și ochelari de protecție. Ajutoarele au fost oferite țării noastre, în ultimele săptămâni, de Polonia, Bulgaria, Qatar, România,  mai multe organizații internationale și companii cu capital european. Echipamentele medicale sunt distribuite instituțiilor medicale din țară. 

 

 

Ajutorul umanitar oferit de Polonia conține: 10 concentratoare de oxigen portabile cu o capacitate de 10 litri și 25 concentratoare de oxigen portabile cu o capacitate de 5 litri. Aparatele medicale au fost distribuite mai multor instituții medicale din Chișinău dar și spitalelor din raioanele Anenii-Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Căușeni, Călărași, Ceadîr-Lunga, Cimișlia, Comrat, Criuleni, Drochia, Dondușeni, Glodeni, Fălești, Floresti, Edineț, Leova, Ocnița, Orhei, Nisporeni, Ungheni, Sîngerei, Ștefan Vodă, Rezina, Rîșcani, Soroca și Taraclia. Totodată, alte două concentratoare de oxigen portabile vor fi distribuite în Transnistria. Valoarea totală a lotului este de 23,5 mii euro.

 

„Concetratoarele de oxigen sunt esențiale pentru tratamentul persoanelor infectate cu noul coronavirus și vin să sprijine sistemului medical exact în momentele cele mai dificile,” a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

 

 

Anterior, Polonia a mai oferit țării noastre echipamente de protecție, măști, soluții dezinfectante, care au fost repartizate spitalelor republicane, municipale și raionale.

 

„Prin aceste donații, Guvernul Poloniei susține atât sistemul de sănătate, cât și sectorul economic, deoarece echipamentele de protecție donate anterior au fost produse în Republica Moldova. Sperăm că tot acest efort va contribui la prosperitatea Republicii Moldova și la o colaborare frumoasă pe viitor”, a menționat Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polone în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk.

 

 

Și Statul Qatar a întins o mâină de ajutor țării noastre în această perioadă complicată. Săptămâna trecută în Republica Moldova au ajuns 470 000 măști de protecție, 30 000 ochelari de protecție, 70 000 măști N95, 40 000 măști FFP2, 45 000 măști FFP3, 60 000 mănuși, 12 500 viziere, 4 700 comibinezoane de protecție, 35 000 haine chirurgicale. 

 

„Ajutorul umanitar generos va sprijini enorm lucrătorii medicali, care se află în prima linie de luptă împotriva COVID-19. Mulțumim din partea întregului sistem, din partea întregii societăți” a menționat secretarul de Stat, Alexandru Holostenco.

 

„Exprim deschiderea pentru consolidarea relațiilor dintre țările noastre pentru ca într-un final să învingem această pandemie” a declarat Hamad Rashid Al-Athba, Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei Statului Qatar în Republica Moldova.

 

 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a recepționat un ajutor umanitar din partea Bulgariei pentru controlul și prevenirea răspândirii COVID-19 și sprijinirea cadrelor medicale în lupta cu acestă infecție. Lotul conține 500 combinezoane de protecție, 500 ochelari de protecție, 500 căști de protecție. Valoarea totală a suportului este de 22 728 euro.

 

„Bulgaria se angajează să sprijine pe deplin Moldova în lupta cu această pandemie. Doar împreună putem fi mai puternici”, a menționat Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Bulgaria în Republica Moldova,  Evgueni Stoytchev.

 

 

Organizația Mondială a Sănătății și partenerii săi continuă să fortifice capacitățile de testare la virusul SARS-CoV-2 a Laboratorului național din cadrul Agenția Națională pentru Sănătate Publică. OMS a procurat mii de seturi cu consumabile de laborator, care sunt absolut necesare la procesarea testelor prin tehnici de biologie moleculară pentru detectarea SARS-CoV-2. De asemenea, Laboratorul va beneficia de un chit de amplificare pentru efectuarea a 500 teste de biologie moleculară.

 

 

În ultimele săptămâni, mai multe loturi de echipamente echipamente din România au trecut Prutul pentru a ajuta Republica Moldova în lupta cu COVID-19, iar Slovacia este în proces de acordare a unui suport generos mai multor instituții medicale din țară. De la declanțarea pandemiei, diverse companii cu capital european au oferit echipamente de protecție spitalelor. 

 

 

Totodată, aproape 200 de persoane în etate, din diferite localități ale țării, care locuiesc singure, au fost contactate telefonic, pe parcursul lunii mai, de către 15 tineri voluntari care le-au oferit un suport emoțional în perioada de izolare socială. În acest mod, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), împreună cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) și-a propus să susțină dialogul dintre generații și să dezvolte coeziunea socială în contextul pandemiei COVID-19.