A A A

 

Pentru că #PrimeleMomenteContează, unul din localurile de agrement din Chișinău, a devenit prietenos alăptării, odată cu inaugurarea unui spațiu amenajat

În contextul Săptămânii Mondiale a Alăptării, o rețea de restaurante din Moldova, a devenit prietenoasă alăptării, venind cu o inițiativă inovativă, în spiritul protecției drepturilor copilului.

 

Astfel, fiecare mamă își va putea alăpta copilul într-un spațiu amenajat în aceste localuri, frecventate în mare parte de familii cu copii, unde i se va pune la dispoziție o pernă pentru alăptat, pe care o va putea folosi pentru sprijinirea copilului.

 

Alăptarea este cea mai bună modalitate de a oferi nou născuţilor hrana necesară pentru creştere şi dezvoltare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni şi continuarea alăptării cu introducerea treptată a alimentaţiei complimentare până la doi ani. Alăptarea exclusivă este definită ca practică de alăptare în primele 6 luni de viață, fără alte produse alimentare sau apă.

 

„Laptele matern are anticorpi pentru toate tipurile de boli prin care a trecut mama, deci e un aliment viu cu proteine și hormoni, inclusiv și cel de creștere, iar alăptarea constituie o etapă importantă în viață fiecărei mame. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale susține și promovează inițiativa de a amenaja cât mai multe spații prietenoase alăptării, astfel încât în această etapă minunată din viață oricărei mame, să poată să aibă o viață socială activă. În așa mod, și tații se vor implica în calitate de ajutoare de nadejde și participanți activi la acest frumos moment”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Rodica Scutelnic.

 

”Companiile care au decis să deschidă spații prietenoase pentru alăptare astăzi au demonstrat că responsabilitatea socială corporativă este ceva mai mult decât o activitate filantropică”, a declarat Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară UNICEF în Moldova. ”Responsabilitatea socială corporativă centrată pe copil contribuie la dezvoltarea durabilă a țării, precum și la sănătatea și bunăstarea copiilor”.

 

Otilia Drăguțanu, președinta Asociației Femeilor Antreprenoare, a spus: ”Ne bucurăm că avem oportunitatea să fim parteneri ai acestei initiațive pe care o considerăm importantă pentru mame, copii, dar și pentru societate în general. Am fost plăcut surprinsă să văd că antreprenorii sunt foarte deschiși să coopereze și să creeze în cadrul localurilor și oficiilor locuri special destinate alăptării, pentru a oferi un plus de confort mămicilor. Mai mult decât atât, ei sunt dispuși să revizuiască politicile companiilor și să integreze drepturile mamelor și copiilor în practicile de afaceri”.

 

Menționăm că, Republica Moldova și-a propus ca obiectiv național creşterea, către anul 2020, a proporţiei alăptării exclusive în primele 6 luni până la 70%.