A A A

 

Plățile informale și corupția din sănătate, pe agenda de discuții a Ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale şi directorului CNA

Corupția, plăţile informale, achiziţiile netransparente şi trucate din sistemul de sănătate. Sunt doar câteva dintre subiectele abordate de către Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco şi directorul CNA, Ruslan Flocea, la întrevederea din 21 august. Cei doi oficiali au discutat şi despre acțiunile de prevenire a corupției, inclusiv prin pregătirea formatorilor în domeniu.

 

Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Ala Nemerenco a declarat că peste 70 la sută dintre plăţile pentru sănătate sunt informale, achitate de către pacienţii care beneficiază de asigurare medicală. „Instituțiile medicale au obligația de a fi un exemplu de integritate și transparență. Este binevenită informarea și instruirea medicilor pe segmentul de anticorupție și integritate, dar este necesar ca această informare să acopere și segmentul populației care trebuie să conștientizeze că practica plăților medicale neoficiale este ilegală, iar în virtutea sistemului existent de asigurare medicală obligatorie, cetățenii beneficiază de servicii medicale gratuite”, a declarat Ala Nemerenco.

 

În același context, Ruslan Flocea a menționat că sistemul de sănătate este o prioritate pentru CNA. Eradicarea practicilor de colectare a plăților directe din buzunarul pacienţilor este unul dintre principalele obiective pe care și le poate asuma CNA în colaborare cu MSMPS. Totodată, Ala Nemerenco şi Ruslan Flocea au discutat despre dosarul penal privind desfășurarea licitației și achiziției publice pentru procurarea insulinei (biosimilarul Strim).

 

Autorităţile au convenit că vor întreprinde măsurile necesare pentru elucidarea tuturor circumstanțelor și depistarea schemelor de achiziții publice trucate și netransparente în care au fost implicați funcționarii din sistemul medical.