A A A

 

Republica Moldova a participat la cea de-a 69-a sesiune a Biroului Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, împreună cu alți miniștri din 53 de state membre ale Regiunii Europene ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au participat la cea de-a 69-a sesiune a Comitetului Regional pentru Europa al OMS, desfășurat între 16-19 septembrie, la Copenhaga, Danemarca.

 

 

Oficialii au discutat despre accelerarea reformelor în asistența medicală primară, asigurarea accesului universal la servicii medicale şi promovarea echității în sănătate. De asemenea, delegații au examinat şi realizările Politicii Sănătate 2020, axat pe principiul „sănătate pentru toți” și reducerea inegalităților din sistemele medicale printr-un management  eficient și o mai bună guvernare.

 

 

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco a ținut un discurs în care s-a referit la rolul și importanța asistenței medicale primare în atingerea acoperirii universale cu servicii medicale și a unei dezvoltări durabile.

 

„Pentru a asigura o acoperire universală cu servicii medicale și pentru a transpune noțiunea de „sănătate pentru toți" în realitate, pe lângă faptul de a împuternici oamenii și comunitățile de a avea grijă de sănătatea lor și a familiilor, pe lângă nevoia de cadre medicale calificate, care să ofere servicii de calitate și centrate pe oameni, este nevoie de investiții pe care factorii de decizie să fie dispuși să le facă în asistența medicală primară", a declarat Ala Nemerenco.

 

 

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a avut mai multe întrevederi cu partenerii de dezvoltare, OMS și UNFPA, precum și cu miniștrii și secretarii de stat ai Sănătății din Slovenia, Norvegia și Ucraina. Oficialii au discutat despre perspectivele de dezvoltare și colaborare în domeniul sănătății.

 

În cadrul discuţiilor, Secretarul General al Ministerului Sănătății și Serviciilor de Îngrijire, Bjorn-Inge Larsen, a menționat că Regatul Norvegiei este gata să ofere în continuare sprijin tehnic Guvernului Republicii Moldova în domeniul sănătății, iar la întrevederea cu directorul regional UNFPA, Alanna Armitage  au fost abordate  problemele de demografie, serviciile de sănătate reproductivă, dezvoltarea și consolidarea serviciului de colcoscopie.

 

 

Directorul regional pentru Europa al OMS, Zsuzsanna Jakab şi noul director ales al OMS pentru regiunea europeană, Hans Kluge și-au reiterat disponibilitatea de a oferi suport tehnic Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în domenii prioritare, precum resursele umane în sănătate, sistemul de asigurări medicale și medicamente. Ala Nemerenco a apreciat deschiderea și operativitatea cu care Biroul OMS de la Chișinău răspunde necesităților actuale ale ministerului.