A A A

 

Serviciile medicale tradiționale chineze vor fi mai accesibile odată cu finalizarea celui de-al doilea proiect de cooperare cu Republica Populară Chineză

Secretarul general de stat, Boris Gîlca și Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Zhang Yinghong au semnat astăzi, 5 iulie curent, certificatul de finalizarea celui de-al doilea proiect de devoltare a Centrului de Medicină Tradițională Chineză din cadrul Clinicii Universitare de Asistență Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemițanu”.

 

„Republica Chineză este un partener strategic pentru țara noastră și suntem onorați de asigurarea unei continuități a activităților de colaborare, în special, în domeniul medical. Medicina tradițională chineză e recunoscută la nivel internațional ca o metodă eficientă de tratament și suntem recunoscători că cetățenii Republicii Moldova au posibilitatea să beneficieze de metode tradiționale de tratament”, a menționat secretarul general de stat.

 

„Grație eforturilor comune, proiectele noastre au fost implementate cu succes, astfel încât, medicii specialiști chinezi și cei autohtoni, care activează de la inaugurarea Centrului, au prestat peste 30.000 de proceduri și consultații în domeniul acupuncturii, terapiei manuale și fitoterapiei. De aceea susțin asigurarea continuității colaborării atât în domeniul sănătății, atât și în cel al protecției sociale”, a declarat Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova.

 

Centrul de Medicină Tradițională Chineză este primul centru de acest gen din regiunea Europei de Sud-Est și a fost creat în anul 2011, în baza Acordului de cooperare în domeniul economic şi tehnic între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Populare Chineze, semnat la 24 iulie 2002.

 

Centrul a fost conceput cu trei direcții de activitate: acupunctura, terapia manuală, fitoterapie chineză și autohtonă, de asemenea constituie baza clinică de instruire și formare a medicilor rezidenți de la Catedra de medicină alternativă şi complementară şi de la Catedra de reabilitare medicală, medicină fizică și terapie manuală ale USMF „Nicolae Testemițanu”.

 

În cadrul Primului proiect, cu o durată de 2 ani şi 7 luni, Centrul a fost renovat şi au fost organizate servicii medicale în acest domeniu, iar din anul 2014 a fost implementat cel de-al doilea proiect de cooperare tehnică cu privire la fortificarea capacităților Centrului de Medicină Tradițională Chineză.

 

Conform acestui Acord, partea chineză a oferit un ajutor nerambursabil în suma de 4 700 000 yuani (cca 540.000 de euro) şi, din 2016, 4 medici specialiști în medicină tradițională chineză şi un traducător, au fost detașați în Republica Moldova. Ei prestează servicii medicale populației, precum şi instruiri pentru medicii şi rezidenții autohtoni în domeniul acupuncturii, terapiei manuale Tui Na şi fitoterapiei chineze. Centrul a fost renovat, dotat cu echipamente și dispozitive medicale, mobilier și asigurat cu plante medicinale chineze.