A A A

 

Veronica Coledinschi: „Doar prin eforturi comune, ale sistemului medical și ale oamenilor, vom putea opri răspândirea virusului COVID-19 și reveni la o viață normală”

 

În anul internațional al nurselor și moașelor, continuăm să cunoaștem oameni deosebiți, care s-au dedicat meseriei și care luptă cu epidemia COVID-19. Veronica Coledinschi de la Centrul de Sănătate din satul Varnița este una dintre acele asistente medicale cu care se poate mândri orice colectiv medical din oricare colț al lumii. Nu și-a ales la întâmplare profesia - a fost marcată de sănătatea mamei sale și și-a promis atunci, elevă fiind, că se va întoarce în satul natal cu studii medicale. Sunt mai mult de 30 de ani de când, zi de zi, își îndeplinește cu dragoste promisiunea de atunci.

 

 

„Pandemia de COVID-19 ne-a impus un nou regim de lucru, de fapt, ne-a schimbat tuturor viața. Suntem la legătură telefonică, dar și pe online, cu toți pacienții noștri, în special cu femeile gravide, mămicile cu copii mici și persoanele cu boli cronice, cei cu diabet, boli de inimă, hipertensiune. Este vital ca acești pacienți să nu-și întrerupă tratamentul, de aceea împreună cu echipa de asistente medicale monitorizăm starea de sănătate și termenul rețetelor prescrise", spune asistenta medicală principală de la Varnița.

 

 

Managementul modern al instituției medicale permite colectivului de la Varnița, celor 6 medici de familie și 15 asistente medicale, să monitorizeze cu ușurință persoanele revenite și aflate în autoizolare. Acum trei ani, Veronica Coledinschi și colectivul Centrului de Sănătate Varnița a făcut parte din primul studiul la nivel european privind implementarea instrumentului OMS de scădere a poverii bolilor netransmisibile. Primele rezultate s-au văzut peste un an, când a scăzut nivelul fumatului și a consumului de alcool, echipa perfecționându-și metodele de măsurare a glucozei în sânge, a tensiunii arteriale și de evaluare a statului de fumător și a riscului cardiovascular. Dar și condițiile de muncă s-au îmbunătățit considerabil - centrul a fost renovat din banii europeni, deservind oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

 

 

„Ne mândrim mult că la Varnița am putut implementa printre primii în țară Pachetul de intervenții esențiale în bolile transmisibile (PEN), care înseamnă identificarea factorilor de risc pentru bolile netransmisibile, oferirea de sfaturi individuale, identificarea timpurie a bolilor și tratament și monitorizare corespunzătoare", declară Veronica Coledinschi.

 

 

Nici o clipă nu pune la îndoială profesionalismul și dedicația colegilor săi. Gândurile o duc și la familia ei, la copii și nepoții din Chicago și Chișinău. Știm că se mai mândrește și cu faptul că fiica i-a călcat pe urme și a devenit medic de familie. De fapt, puterea ei este familia ei, acolo este inima și sufletul ei. Iar tot ceea ce face la serviciu, o face din inimă.

 

 

„Pentru perioada curentă, avem suficiente echipamente personale de protecție. Sper să le putem suplini la timp când vom avea nevoie de mai multe. Constat că oamenii sunt  bine informaţi, respectă regulile, inclusiv distanța fizică - doar cu eforturi comune, ale sistemului și ale oamenilor, vom putea opri răspândirea acestui virus și reveni la o viață normală", este de părere Veronica Coledinschi.