A A A

 

171 persoane tratate de Covid-19, în Republica Moldova

Până la ziua de azi, au fost înregistrate 1934 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 1799 persoane confirmate prin testarea de laborator și 135 persoane confirmate în baza criteriilor clinice epidemiologice, cu forme ușoare ale bolii, supuse tratamentului la domiciliu.

 

În Transnistria sunt înregistrate 165 cazuri de COVID-19.

 

Starea de sănătate a persoanelor infectate:  183 - stare gravă, 547 - stare de gravitate medie, restul în stare satisfăcătoare.

 

La fel, sunt internați 77 copii infectați cu COVID-19, starea lor de sănătate fiind de gravitate medie și satisfăcătoare.

 

În total, au fost confirmate 485 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici - 123, asistenţi medicali -178, felceri - 30, paramedici - 1, farmacişti - 9, personal auxiliar - 144 persoane. Cei mai mulți angajați medicali infectați sunt din cadrul spitalelor raionale și asistența medicală urgentă din Soroca- 112, Ștefan-Vodă- 54, Fălești-32.

 

În cadrul Centrului COVID-19 sunt internate 44 persoane suspecte la infecție.

 

 Pe parcursul zilei de ieri, 37 persoane au fost externate. În total, 171 persoane au fost tratate şi 41 persoane au decedat din cauza COVID-19.

 

La briefingul din această dimineață, a participat șeful catedrei de boli infecțioase, prof. Tiberiu Holban, care a prezentat informații despre managementul clinic al cazurilor COVID-19, tratate în staționar.

 

În total la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” au fost internați 207 bolnavi dintre care 100 au fost tratati și externați, 9 persoane au fost transferate la Spitalul Clinic Republican, iar o persoană a decedat.

 

Tot personalul medical din cadrul spitalului este implicat în tratamentul persoanelor infectate cu noul coronavirus.  Aceștia se conduc după ghidurile internaționale și naționale, protocoale și recomandările OMS. Medicii sunt permanent în legătură cu colegii din alte țări, inclusiv România, participând la video conferințe regulat. 

 

Menționăm că, Republica Moldova este parte a sistemului de supraveghere a COVID-19. Toate cele 213 țări care au raportat cazuri de COVID-19, inclusiv Republica Moldova, raportează în baza definițiilor de caz care presupun 3 criterii: clinic, epidemiologic și de laborator.

 

Republica Moldova împreună cu alte țări ale lumii sunt obligate pe parcursul a 48 de ore, să raporteze Organizației Mondiale a Sănătății și să țină o evidență statistică strictă la nivel de țară pe  două compartimente: cazurile care sunt confirmate de laborator și cazurile confirmate clinico-epidemiologic.