A A A

 

500 de copii din Moldova suferă de diabet zaharat

Senzația de foame, de sete și urinări frecvente sunt primele simptome ale diabetului zaharat, boala ce afectează tot mai mulți copii din Republica Moldova. În prezent, peste 500 de copii sunt diagnosticați cu această maladie. Medicii spun că părinții ar trebui să înțeleagă că diabetul zaharat de tip I nu poate fi tratat definitiv și că există doar o singură soluție - administrarea insulinei pe tot parcursul vieții. 

 

 

Ștefan a așteptat cu nerăbdare zilele de vară care, însă, în loc de soare, odihnă și veselie i-au adus multă suferință. Băiatul de 13 ani a fost diagnosticat, în luna iunie, cu diabet zaharat de tip II. Boala s-a asociat cu sindromul Prader-Willi, o maladie genetică rară, cu care trăiește de la vârsta de trei ani. „Starea de sănătate s-a înrăutățit brusc. Era mai pasiv ca de obicei. Noi am trecut prin multe cu acest sindrom. De la început făcea convulsii, mușchii fiind foarte slabi. Ștefan a început să meargă la doi ani, am urmat foarte multe cursuri de terapie. Avea crize de asfixie. Acum a apărut diabetul de tip II...”, spune mama copilului, Ludmila Severin. 

 

 

Adolescentul își testează insulina de trei ori pe zi. Spune că deja s-a obișnuit cu durerile înțepăturilor, pe care nu le mai simte. „Pentru mine nu e dureros. M-am obișnuit deja. Nu mă sperie gândul că o să trebuiască să-mi administrez insulină toată viața”, spune Ștefan. 

 

 

Și Nadejda Chiforiuc îi testează regulat nivelul zahărului în sânge băiatului ei de 8 ani. Femeia cântărește tot ce mănâncă copilul. Recunoaște că i-a fost greu să accepte diagnosticul și că boala nu poate fi tratată. „Copilul a început să bea multă apă și a slăbit foarte mult. Ne-am adresat de urgență la spitalul din Basarabeasca, după care am fost transferați aici, la Institutul Mamei și Copilului, în secția de terapie intensivă. Inițial am fost șocată. În familia noastră nimeni nu suferă de diabet zaharat. A fost foarte greu. Pe urmă am înțeles că nu avem altă soluție și că trebuie să ne conformăm. Nu putem să fugim de această boală. Trebuie s-o înfruntăm”, spune Nadejda. 

 

 

Potrivit specialiștilor, numărul îmbolnăvirilor în rândul copiilor s-a dublat. „De la începutul lui 2019, au fost depistate 71 de cazuri. Iar până la sfârșitul anului presupun că vom mai înregistra alte 30 de cazuri noi. Din păcate, numărul pacienților cu diabet e în continuă creștere. Diabetul zaharat este o patologie ereditară, care nu poate fi tratată", spune șeful secției endocrinologie a Institutului Mamei și Copilului, Andrian Chiriac. 

 

 

Specialistul principal în domeniul endocrinologiei pediatrice a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale dă asigurări că micii pacienți sunt asigurați cu medicamente de calitate. „Copiii sunt asigurați gratuit cu cea mai modernă insulină: sub formă de analogi de insulină în stilouri injectoare, cu glucometru, câte 5 teste și 5 lanțete pentru fiecare zi. Pacienții le primesc gratuit, fiind asigurați din bugetul de stat, conform Programului național de profilaxie și combatere a diabetului zaharat. Acele pentru stilourile de insulină nu sunt asigurate din surse centralizate, dar fiecare centru al medicilor de familie are obligația de a le procura din surse proprii", spune medicul.

 

 

În țara noastră activează doar patru medici endocrinologi pediatri, dintre care doi sunt în secția de endocrinologie a Institutului Mamei și Copilului. Andrian Chiriac susține că medicii endocrinologi din raioane sunt instruiți pentru a le oferi consultanță și copiilor. În Republica Moldova peste 100.000 de oameni sunt afectați de diabetul zaharat. Doar anul trecut s-au îmbolnăvit 10.000 de persoane.