A A A

 

80 la sută dintre bolile infecțioase sunt transmise prin intermediul mâinilor murdare

80% dintre maladii și afecțiuni se transmit prin atingere, astfel încât spălatul pe mâini este una dintre cele mai eficiente și accesibile modalități de prevenire a multor boli. Procedura reduce riscul de infecții diareice cu până la 50%, iar de infecții respiratorii cu până la 45%.

 

Potrivit medicilor, până la 70% dintre cazurile de diaree pot fi provocate cu igiena alimentară incorectă. Specialiştii spun că mâinile sunt principalii purtători ai germenilor care cauzează boli.

 

Pentru spălarea corectă și eficientă a mâinilor trebuie să ţineţi cont de următorii paşi:

 

- udați mâinile cu apă;

 

- dați cu săpun palmele, încheieturile şi curăţaţi atent spațiul dintre degete şi de sub unghii;

 

- mâinile se curăţă timp de cel puțin 20 de secunde;

 

- clătiți mâinile cu apă;

 

- uscați-vă mâinile cu un propos individual sau unul de hârtie, care ulterior trebuie aruncat.

 

Prin intermediul mâinilor murdare se pot transmite multiple bolile digestive, maladii ale aparatului respirator, infecții oculare, ale pielii și alte boli. Specialiștii în sănătate publică recomandă spălatul pe mâini după utilizarea toaletei, înainte de a găti şi a mânca, după schimbarea scutecelor la un copil, după utilizarea transportului în comun, după mângâierea animalele, după vizitarea unui bolnav, înainte de scoaterea sau introducerea lentilelor de contact, după aruncarea gunoiului și ori de câte ori sunt murdare.

 

5.000 de copii din lume mor anual din cauza infecţiilor transmise prin intermediul mâinilor murdare. În fiecare an, la nivel mondial, sunt înregistrate peste 1,7 miliarde de cazuri de diaree la copii. Simplul act de spălare a mâinilor cu săpun poate reduce riscul acestor boli cu până la 47%, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.