A A A

 

Alege ce mănânci! – campanie de informare despre consumul de grăsimi

Moldovenii consumă de zece ori mai multe grăsimi artificiale decât norma zilnică recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Alimentele nesănătoase determină creșterea numărului de boli cardiovasculare și a obezității. Pentru a preveni aceste riscuri, autorităţile au lansat campania de informare Alege ce mănânci!, ce are drept scop de a informa oamenii despre pericolul consumului de grăsimi artificiale și de a-i încuraja să adopte un mod de alimentație sănătos.

 

 

Potrivit specialiştilor, grăsimile trans sau grăsimile artificiale sunt obținute prin adăugarea chimică a hidrogenului în grăsimile naturale. Acestea se utilizează în produsele de patiserie și cofetărie (napolitane, biscuiți, prăjituri, torturi, bomboane etc.), semipreparate congelate, produsele fast-food și snack-urile (chifle și plăcinte dulci ori sărate din comerț, hamburgeri, kebab, pizza, cartofi pai etc.).

 

„Consumul excesiv a grăsimilor trans este o adevărată amenințare la sănătatea oamenilor, în deosebi a tinerilor, fiind una din cauza apariției bolilor netransmisibile. Unul dintre obiectivele Programului național în domeniul alimentației şi nutriției prevede reducerea consumului de acizi grași trans la mai puțin de 1% ca pondere din consumul total de energie”, a declarat secretarul de stat în domeniul sănătății publice al MSMPS, Constantin Rîmiș. 

 

 

Acest tip de grăsimi contribuie la creșterea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare și a hipertensiunii arteriale. Experții estimează că pentru 1% de energie acumulat din alimentele ce conțin grăsimi trans riscul apariției bolilor cardiovasculare crește cu 13%.

 

„Țări precum Elveția, Danemarca, Austria, Norvegia, Ungaria au stabilit limita de 2 g de grăsimi trans în produse, la 100 g de grăsimi sau ulei, eliminând astfel grăsimile trans din produsele industrial procesate. Ar fi bine ca și toate celelalte țări, inclusiv Republica Moldova, să urmeze exemplul și să excludă grăsimile trans din produsele fabricate, aceasta fiind o intervenție de sănătate publică simplă, dar cu impact major, ce contribuie la reducerea riscului bolilor cardiovasculare și îmbunătățirea alimentației”, a menționat Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova. 

 

 

 

Potrivit recomandărilor OMS, ponderea grăsimilor trans trebuie să fie mai mică de 1% din consumul total de energie (pentru un adult care consumă 2 000 kcal/zi), adică mai puțin de 2,2 grame pe zi.

 

„O nutriție echilibrată și sănătoasă este temelia sănătății la toate etapele vieții. Republica Moldova a inițiat procese de limitare a grăsimilor trans în produsele alimentare și credem că vom reuși să ne aliniem țărilor europene în acest sens, deja în anul care urmează. Vrem să încurajam tinerii şi adulţii să adopte un mod de alimentație sănătos. Niciodată nu este târziu să-ți îmbunătățești obișnuințele alimentare”, susține Ion Șalaru, director adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

 

 

„În prezent, oamenii în Moldova consumă de zece ori mai multe grăsimi trans față de limita zilnică recomandată de OMS. Acest fapt determină creșterea numărului de cazuri de boli cardiovasculare și a obezității, iar acest aspect sporește considerabil riscul unor complicații severe, în contextul pandemiei COVID-19. Iată de ce, Elveția susține eforturile de promovare a unui mod sănătos de viață”, declară Caroline Tissot, directoarea Biroului de cooperare al Elveției. 

 

Peste 700.000 de moldoveni suferă de afecțiuni cardiovasculare, iar fiecare al doilea moldovean este supraponderal. Campania de informare face parte din activitățile de promovare a sănătății în cadrul Proiectul moldo-elvețian „Viața Sănătoasă: Reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției (SDC) și realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică.