A A A

 

Anularea graduală a restricțiilor

Prima lună de vară vine cu anularea mai multor restricții impuse de pandemia COVID-19. Astfel, din 1 iunie își reiau activitatea piețele din municipiile Bălți și Chișinău, iar muzeele din țară își deschid deschide larg ușile pentru vizitatori.  În schimb, unitățile de alimentație publică, sălile de sport și de fitness vor fi redeschise din 15 iunie. Până pe 30 iunie, transportul public în Chișinău și Bălți, în zilele de sâmbătă și duminică, nu va funcționa. Deciziile au fost luate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. 

 

 

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis că piețele din municipiile Chișinău și Bălți își reiau activitatea începând cu 1 iunie. De asemenea, sunt deschise bibliotecile și muzeele, fără organizarea evenimentelor culturale în masă, fiind obligatorie respectarea regulilor de prevenire a răspândirii COVID-19.

 

 

Tot din 1 iunie reîncep antrenamentele în aer liber pentru sportivi în cadrul Federațiilor, iar Agenția Servicii Publice își reia activitatea integrală, cu respectarea tuturor normelor igienice.

 

Potrivit deciziilor, de pe 5 iunie, se permit întrunirile cu caracter religios, respectând cerințele și măsurile de prevenire a îmbolnăvirii cu COVID-19, iar de pe 8 iunie se va relua activitatea centrelor comerciale, cu excepția unităților de alimentație publică și divertisment din cadrul acestora. 

 

Întreprinderile din domeniul HORECA își vor reîncepe activitatea de pe 15 iunie. Sălile de sport și fitness vor fi deschise tot începând cu 15 iunie. Acestea vor activa fără vestiar, baie, piscină, cu respectarea strictă a distanței fizice, prin limitarea numărului de persoane pentru o ședință de antrenament,  amplasarea distanțată a echipamentului sportiv, plasarea soluțiilor dezinfectante la intrare, monitorizarea respectării igienei mâinilor și dezinfectarea echipamentului după fiecare antrenament. 

 

Conform noilor decizii, sunt scutiți de regim de autoizolare conducători auto și personalul de deservire a mijloacelor de transport, persoanele care călătoresc din motive de sănătate sau umanitare,  elevii și studenții, înmatriculați în instituțiile de învățământ de peste hotarele țării, care au de susținut examene.

 

Nu este obligatorie autoizolarea nici pentru persoanele care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document confirmativ, lucrătorii transfrontalieri, membrii misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizațiilor internaționale, dar și alte categorii de persoane. 

 

Din 16 mai, în Republica Moldova a fost instituită stare de urgență în sănătate publică.