A A A

 

Atacul cerebral a devenit a doua cauză de mortalitate în Republica Moldova

La fiecare oră, un moldovean suportă un accident vascular cerebral, iar la fiecare o oră și jumătate cineva își pierde viața în urma acestei maladii. Doar în luna octombrie 2019 au fost înregistrați 770 de pacienți cu atac cerebral. Anual, peste zece mii de moldoveni sunt diagnosticați cu această maladie, dintre care aproape 8.000 decedează. 

 

Potrivit medicilor, după un accident vascular cerebral, creierul îmbătrânește cu 36 de ani. Aproximativ 80% dintre cazuri ar putea fi prevenite printr-un mod sănătos de viață. Atacul cerebral poate fi cauzat de hipertensiune arterială, colesterol ridicat, sedentarism, fumat, obezitate, diabet zaharat şi boli cardiovasculare.

 

În cazul în care pacientul are acces la ajutor medical de urgență după accident în următoarele două ore, șansele de supraviețuire şi de recuperare cresc semnificativ. Specialiştii estimează că ictusul cerebral va deveni, până în 2030, principala cauză de mortalitate în lume. Ziua Mondială a accidentului vascular cerebral este marcată anual la 29 octombrie.