A A A

 

„Atenție: urgență pediatrică!”

30 de secunde - atât are la dispoziție personalul medical pentru a decide dacă se confruntă cu o urgență pediatrică. Este regula strictă prevăzută de protocoalele naționale, pe care trebuie să o respecte fiecare angajat medical din secția de primire urgentă sau pediatrie. Pentru o îmbunătățire a serviciilor în acest domeniu, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Organizația Mondială a Sănătății au inițiat o serie de instruiri practice pentru angajaţii spitalelor raionale cu genericul „Atenție: urgență pediatrică!".

 

 

 

La instruirile „Atenție: urgență pediatrică!”, angajații medicali învață să aplice corect metodele moderne de diagnostic, tratament și managementul urgențelor în cazul copiilor și a nou-născuților. Instruirile includ și activități practice, în urma cărora personalul medical din raioane își îmbunătățește cunoștințele și obține mai multă experiență în tratarea urgenţelor.

 

 

„Informațiile pe care le primesc participanții despre protocoalele clinice sunt utile și importante și reflectă cele mai întâlnite maladii la copii, care pot duce la deces - aceste stări de urgență trebuie calificate corect pe parcursul primelor 30 de secunde. Respectarea lor ne va permite să salvăm vieți”, susţine specialista Laboratorului Științific Pediatrie al Institutului Mamei și Copilului, Dorina Savoschin. 

 

 

Inițiativa a fost impulsionată de rezultatele unor evaluări desfășurate în perioada 24-30 septembrie 2019, de către un grup de experți naționali și internaționali, care au evaluat calitatea serviciilor pediatrice spitalicești din Drochia, Sângerei, Comrat, Cimișlia și Chișinău. Vicedirectorul Institutului Mamei și Copilului, Ninel Revenco, a menționat că „ultimele evaluări privind calitatea asistenței medicale urgente spitalicești, desfășurate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în 8 raioane, inclusiv 3 din stânga Nistrului, au scos în evidență unele probleme legate de calitatea asistenței medicale destinate copiilor de la 0 la 5 ani. Este cert că avem de lucru pentru îmbunătățirea calității acordării asistenței medicale urgente. În cadrul instruirilor discutăm despre noi tendințe în triajul copiilor, în acordarea asistenței medicale nou-născuților, copiilor cu probleme respiratorii, diaree, pneumonie, bronșiolită, astm bronșic, laringită - maladii care sunt în topul adresărilor la urgențe.”

 

 

La instruiri participă medicii din Bălţi, Sângerei, Glodeni, Cahul, Căușeni, Edineț, Hâncești, Orhei, Soroca, Ungheni, Ceadîr-Lunga și Chișinău. Sub îndrumarea experților naționali, angajații spitalelor raionale și ai unităților de asistență medicală urgentă sunt informați despre standardele internaționale legate de îngrijirea, monitorizarea și consilierea copiilor. Fiecare participant a primit câte un ghid de buzunar „Asistența spitalicească oferită copiilor”, elaborat de OMS, precum și o sinteză a 12 protocoale prevăzute pentru cele mai frecvente situații în care părinții ajung la urgență cu copiii lor.