A A A

 

Autoritățile publice și societatea civilă identifică soluții privind stoparea epidemiei SIDA în Republica Moldova

În contextul marcării Zilei Mondiale de Combatere a SIDA, reprezentanții autorităților publice centrale, societății civile și partenerii de dezvoltare, specialiști în domeniu se întrunesc în perioada 27-29 decembrie curent, în cadrul unei conferințe naționale cu genericul ”Să învingem SIDA” la care vor discuta despre intervențiile de bază în lupta contra virusului: prevenire, testare, tratament, îngrijire, advocacy și mobilitate socială.

 

Obiectivul conferinței este de a defini acțiunile care ar accelera atingerea țintelor globale 90-90-90 de stopare a epidemiei SIDA pînă în 2020, pentru a închide decalajul de testare și pentru a proteja sănătatea celor care trăiesc cu HIV și nu au încă acces la tratament.

 

Prezentă la evenimentul de deschidere a conferinței, ministrul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș a menționat că în Republica Moldova în ultimii ani a crescut numărul îmbolnăvirilor simultane cu HIV și tuberculoză. În acest sens ministerul a elaborat și aprobat Programele naționale de control al acestor infecții pentru anii 2016-2020 cu accent de prevenire și tratament.

 

”Pentru creșterea acoperirii cu servicii de prevenire HIV, dar și asigurarea sustenabilității acestora, pentru prima dată în anul 2017, au fost contractate de către CNAM primele 2 proiecte de reducere a riscurilor, care vor fi implementate de către ONG-uri, în Chișinău și Bălți. Împreună, trebuie să asigurăm ca mecamismul identificat este unul calitativ, eficient și de durată, astfel încât fiecare persoană care are nevoie de aceste servicii să beneficieze de ele” a declarat ministra.

 

Ruslan Poverga, reprezentantul comunității persoanelor care trăiesc cu HIV și al grupurilor vulnerabile a subliniat că conferința reprezintă o oportunitate de unificare a eforturilor pentru atingerea țintelor globale 90-90-90. ”Astăzi în condiții de deficit de mijloace, noi trebuie să optimizăm la maxim resursele pentru ca să putem face tot posibilul ca cei infectați să își primească tratamentul, iar cei care nu își cunosc statutul să treacă testarea și să înceapă tratamentul.” a declarat Poverga.

 

Participanții vor discuta în cele 6 sesiuni plenare şi 3 sesiuni paralele, tematici privind noile abordări în implementarea proiectelor de profilaxie, rolul organelor de drept în profilaxia HIV în rândul populației, provocările și realitățile poliției antidrog în Moldova, tratamentul antiretroviral în Moldova realizări și provocări, extinderea accesului la medicamentele generice de calitate, ş.a.

 

Menționăm că în perioada 25 noiembrie- 10 decembrie, se desfășoară Campania socială ”Te privește! Privește pe fiecare!” în contextul marcării Zilei Internaționale de Combatere a SIDA. În țară au loc ședințe și ateliere de lucru la nivel local cu comunitățile persoanelor care trăiesc cu HIV, sesiuni de informare pentru tineri, acțiunea ”Traseul Securității”, prin care se vor distribui materiale informative, acțiunea ”Paglica Roșie- manifestă solidaritate”, pentru conducătorii auto îndemnați să aplice un autocolant pe parbrizul din spate, testarea doritorilor la HIV.

 

Asambleea Generală a Organizației Națiunilor Unite în anul 1988 a declarat data de 1 Decembrie, Ziua Mondială de contracarare a infecției HIV/SIDA, pentru a exprima solidaritatea cu oamenii afectaţi de HIV/SIDA, pentru a fortifica eforturile îndreptate spre combaterea răspîndirii infecţiei HIV/SIDA şi pentru a sensibiliza opinia publică şi a stabili prioritățile care ar trebui să ducă la eradicarea virusului care a ucis 39 de milioane de oameni în istoria sa.