A A A

 

Buletin informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nr. 10

 
e-newsletter   |   nr. 10mai 2020
 
 
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei SocialeMinisterul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale
 
 

Buletin informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

 
 

Măsuri vigilente pentru prevenirea răspândirii infecției COVID-19

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

De luni, 15 iunie 2020, instituțiile bugetare activează conform unui regim special de muncă. Angajatorii sunt încurajaţi să cheme la serviciu doar personalul strict necesar, iar restul angajaților să activeze de la distanță. Tot din 15 iunie s-au redeschis cafenelele, restaurantele, localurile de agrement, dar şi sălile de sport şi de fitness. Au fost reluate şi cursele aeriene. Între timp, activitatea sanatoriilor și a taberelor de odihnă a fost sistată până pe 30 iunie.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Donaţii pentru centrele medicale şi femeile afectate de pandemie din ţara noastră

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Noi loturi de măşti de protecţie şi echipamente medicale au fost distribuite instituțiilor medico-sanitare din țară. Republica Moldova a primit un nou ajutor din partea poporului chinez. De la declanşarea pandemiei, China a oferit Moldovei sprijin umanitar în sumă de peste 1 milion de dolari. Totodată, UN Women și Guvernul Japoniei oferă susținere femeilor afectate de consecințele pandemiei de COVID-19.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

COVID-19: Suntem în stare de alertă, nu e momentul să ne relaxăm!

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Luptă cu moartea acolo unde bătălia pentru viață e mai crâncenă ca niciodată. Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” au grijă de pacienții aflați în stare gravă și extrem de gravă. Stau nopți și zile în șir de veghe la capul bolnavilor, pentru care viața și-a încetinit ritmul și pentru care respiră aparatele.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Acțiuni dedicate Anului lucrătorului medical

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Dublarea salariilor angajaților din sistemul de sănătate, elaborarea unei strategii naționale în acest domeniu, modernizarea instituțiilor medicale sunt câteva dintre prevederile programului de acțiuni consacrate Anului lucrătorului medical.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Beneficiarii de ajutor de şomaj şi deținătorii de patentă își pot ridica banii

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Peste 14 mii de moldoveni au primit ajutorul de şomaj, de 2775 de lei, pentru perioada stării de urgenţă. Banii au ajuns şi la aproape trei mii de persoane cu statut de șomer. Casa Naţională de Asigurări Sociale anunţă că a transferat plăţile.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Asistenții și lucrătorii sociali în prima linie de luptă cu COVID-19

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Duc pensiile bătrânilor la domiciliu și alocațiile persoanelor cu dizabilități, le cumpără pâine, produse alimentare și le achită facturile. Astfel, lucrătorii și asistenții sociali din ţara noastră luptă cu pandemia COVID-19. Angajații din structurile teritoriale de asistență socială nu au putut rămâne indiferenți la nevoile oamenilor și le-au întins o mâină de ajutor celor aflați în dificultate.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Ghenadie Țurcanu – laureatul premiul OMS dedicat Zilei mondiale fără tutun

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Împreună cu militanții anti-tutun din Armenia, Austria, Finlanda, Irlanda și Marea Britanie, Ghenadie Țurcanu, coordonatorul de programe în cadrul Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS) s-a învrednicit în 2020 de medalia și premiul OMS dedicat Zilei mondiale fără tutun. Ghenadie Țurcanu este un cunoscut susținător și promotor al sănătății publice, un „avocat” al țării în domeniul controlului tutunului, care a contribuit la elaborarea primelor modificări ale Legii privind controlul tutunului, adoptată în 2015 și a depus o mulțime de eforturi pentru ca aceasta să fie pusă în aplicare. Pledează neobosit pentru aer fără fum de tutun și continuă să informeze publicul despre dauna fumatului și tacticile de marketing a industriei.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Medicul și donatorul Vitalie Purice: În doar 30 de minute, atât cât durează o donare de sânge, poți contribui la salvarea a trei vieți!

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Sângele înseamnă viață - este mesajul lui Vitalie Purice, medic-endoscopist la Centrul Colonoscopic al Institutului Oncologic, care donează regulat speranță. Până acum, doctorul care este specializat în screening-ul cancerului colo-rectal, a donat aproximativ 15 litri de sânge.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Alege ce mănânci! – campanie de informare despre consumul de grăsimi

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Moldovenii consumă de zece ori mai multe grăsimi artificiale decât norma zilnică recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Alimentele nesănătoase determină creșterea numărului de boli cardiovasculare și a obezității. Pentru a preveni aceste riscuri, autorităţile au lansat campania de informare Alege ce mănânci!, ce are drept scop de a informa oamenii despre pericolul consumului de grăsimi artificiale și de a-i încuraja să adopte un mod de alimentație sănătos.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Pandemia unește generațiile

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Mulţi dintre cei peste 550 de mii de vârstnici din ţara noastră, trecuţi de 60 de ani, locuiesc singuri și, în perioada pandemiei, se confruntă cu o lipsă acută de comunicare. Putem schimba această situație oferindu-le grijă și suport emotional, așa cum au făcut-o 15 tineri voluntari care au telefonat 200 de persoane în etate pentru a-i întreba cum se simt în această perioadă de izolare socială. Inițiativa a fost lansată de UNFPA Moldova și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pentru a menține un Dialog între Generații și pentru a oferi suport emoțional vârstnicilor solitari.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Buletinul informativ a fost elaborat în cadrul eforturilor de răspuns la pandemia COVID-19 ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Uniunii Europene.

Conținutul și opiniile exprimate în buletinul informativ țin de responsabilitatea autorilor și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și nu reflectă în mod necesar viziunea și politicile OMS, SDC sau cele ale Uniunii Europene.

 Vezi în browser