A A A

 

Buletin informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nr. 4

 
e-newsletter   |   nr. 4Octombrie 2019
 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Buletin informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

 
 

Prioritățile secretarilor de stat

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Își propun să reorganizeze şi să eficientizeze activitatea ministerului, dar şi a instituţiilor subordonate, să stabilească parteneriate cu alte state, să îmbunătăţească serviciile sociale și cele medicale. Este vorba despre cei trei secretari de stat ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: Ion Dodon, Alexandru Voloc și Artiom Sîci. Chiar dacă sunt responsabili de domenii diferite, îi unește dorința de a produce o schimbare.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

500 de copii din Moldova suferă de diabet zaharat

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Senzația de foame, de sete și urinări frecvente sunt primele simptome ale diabetului zaharat, boala ce afectează tot mai mulți copii din Republica Moldova. În prezent, peste 500 de copii sunt diagnosticați cu această maladie. Medicii spun că părinții ar trebui să înțeleagă că diabetul zaharat de tip I nu poate fi tratat definitiv și că există doar o singură soluție - administrarea insulinei pe tot parcursul vieții.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Ghidul integrităţii medicale, lansat la Chişinău

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Angajaţilor medicali li se interzice să ceară sau să accepte cadouri, să emită certificate sau alte documente medicale în schimbul unor sume băneşti sau să condiționeze diagnosticarea și tratamentul pacientului. Reglementările se conţin în Ghidul integrității medicale, lansat la 7 octombrie 2019 la Chişinău.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Angajarea - o piatră de grea încercare pentru persoanele cu dizabilităţi

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Sunt energici, dornici de muncă şi dispuși să înveţe. Însă angajatorii nu se lasă ușor înduplecați de aceste aparențe. Este realitatea cruntă prin care trec persoanele cu nevoi speciale la angajare. Unele dintre ele sunt nevoite să-şi caute un loc de muncă ani întregi. În prezent, doar 30.000 din cele aproape 180.000 de persoane cu dizabilităţi, au serviciu. Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale îşi propune să redreseze situaţia şi oferă subvenţii pentru antreprenorii care iau la muncă salariaţi cu deficiențe de văz, auz sau dizabilități locomotorii.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Emil Ceban, noul rector al USMF „Nicolae Testemiţanu”

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Doctorul habilitat în științe medicale, Emil Ceban, este noul rector al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. El a fost ales pentru un mandat de 5 ani, în primul tur de scrutin, obținând peste 61 la sută din voturi.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Psihiatrul Vadim Aftenie: „Moldovenii încă nu a învățat să-și asume responsabilitatea pentru propria viață și sănătate și pasează această atribuție diferitor instituții de stat”

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Depresia poate doborî pe oricine. Nu alege omul după statut social sau banii din cont. Și pentru că la noi e încă o boală stigmatizantă, nimeni nu se „laudă” că are depresie. Căci de multe ori în spatele unor zâmbete, se ascunde o mare tristeţe. Cum poate fi prevenită și tratată depresia aflăm de la Vadim Aftenie, psihiatrul și coordonatorul Centrului comunitar de sănătate mintală din sectorul Râșcani al capitalei.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Octombrie - luna de informare și prevenire a cancerului mamar

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Zilnic, trei femei din Moldova sunt diagnosticate cu cancer mamar. În prezent, aproape 10.000 de moldovence luptă cu această maladie. Cel mai frecvent sunt afectate femeile cu vârsta de peste 50 de ani. Pentru al 34-lea an consecutiv, luna octombrie este dedicată, la nivel internațional, conștientizării și prevenirii cancerului la sân.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

80 la sută dintre bolile infecțioase sunt transmise prin intermediul mâinilor murdare

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

80% dintre maladii și afecțiuni se transmit prin atingere, astfel încât spălatul pe mâini este una dintre cele mai eficiente și accesibile modalități de prevenire a multor boli. Procedura reduce riscul de infecții diareice cu până la 50%, iar de infecții respiratorii cu până la 45%.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Polina Turtă: „Un om poate face mult mai mult pentru semenii săi decât își poate închipui”

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

A donat peste 100 de litri de sânge, este convinsă că nu e nevoie de bani sau de prea mult timp pentru a salva vieți, ajută oamenii aflați în dificultate şi le zâmbește cu empatie bolnavilor cu cancer pe care-i vizitează. Este vorba despre Polina Turtă, femeia pentru care vârsta reprezintă doar o cifră în buletin. Este președintele Asociației donatorilor de sânge din Moldova, directorul Biroului Societății de cruce roșie din Chișinău şi membrul unei fundații filantropice din tara noastră. În semn de recunoștință pentru munca depusă, autoritățile au decorat-o cu Ordinul „Ștefan cel Mare” și distincția „Om emerit”. Polina Turtă este unul dintre cei zece câștigători ai concursului Premiul național „Pentru o viață activă la orice vârstă”, organizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Suicidul poate fi prevenit prin acces la servicii eficiente de sănătate mintală

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Depresia, psihozele şi relaţiile defectuoase în familie sunt motivele care-i determină pe moldoveni să recurgă la suicid. Anual, au loc 500 de cazuri de suicid. Cei mai vulnerabili rămân a fi adolescenţii cu vârste cuprinse între 13 şi 16 de ani, dar şi bărbaţii din mediul rural. Pentru a preveni astfel de cazuri, proiectul moldo-elvețian MENSANA „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova” pregătește un program-pilot menit să crească adresabilitatea bărbaților la serviciile de sănătate mintală.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Buletinul informativ a fost elaborat în cadrul Proiectului „Suport pentru consolidarea guvernării și a dialogului privind politicile în sectorul sănătății - a 2-a etapă”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Responsabilitatea pentru conținutul tehnic al publicației aparține în exclusivitate Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, iar opiniile exprimate aparțin autorilor.