A A A

 

Buletin informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nr. 9

 

 
e-newsletter   |   nr. 09mai 2020
 
 
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei SocialeMinisterul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale
 
 

Buletin informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

 
 

Anularea graduală a restricțiilor

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Prima lună de vară vine cu anularea mai multor restricții impuse de pandemia COVID-19. Astfel, din 1 iunie își reiau activitatea piețele din municipiile Bălți și Chișinău, iar muzeele din țară își deschid deschide larg ușile pentru vizitatori. În schimb, unitățile de alimentație publică, sălile de sport și de fitness vor fi redeschise din 15 iunie. Până pe 30 iunie, transportul public în Chișinău și Bălți, în zilele de sâmbătă și duminică, nu va funcționa. Deciziile au fost luate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Acțiunile MSMPS în lupta cu COVID-19

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Infecția COVID-19 reprezintă o provocare globală, având consecințe grave cu impact medical, social și economic major în toate țările de pe globul pământesc. Republica Moldova nu este o excepție, iar odată cu apariția acestui virus pentru prima dată în China, țara noastră a întreprins măsuri imediate de pregătire și control a infecției COVID-19. Instruirea lucrătorilor medicali, asigurarea cu echipamente de protecție și medicamente, crearea Centrului de triere COVID-19, pregătirea instituțiilor spitalicești, lansarea Liniei Verzi pentru informarea oamenilor și a activităților de informare și comunicare a populației sunt câteva dintre acțiunile desfășurate de autorități de la declanșarea epidemiei de coronavirus. În această perioadă, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a lansat și mecanismul de tratament la domiciliu pentru pacienții cu forme ușoare de boală. Toate acțiunile s-au regăsit într-un raport amplu al MSMPS.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Noi oportunități în colaborarea dintre Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Republica Moldova

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Fortificarea sistemului de sănătate, gestionarea situațiilor de urgență în sănătate publică și controlul factorilor de risc pentru bolile netransmisibile. Sunt câteva dintre direcțiile prioritare de colaborare, prevăzute în Acordul Bienal de Colaborare pentru anii 2020-2021 dintre Republica Moldova și Biroul Regional OMS. Documentul a fost semnat în cadrul unei ceremonii online.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

OMS și partenerii săi, Polonia, Bulgaria și Qatar ajută Republica Moldova în combaterea pandemiei de Covid-19

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Concentratoare de oxigen, combinizoane, măști, mănuși și ochelari de protecție. Ajutoarele au fost oferite țării noastre, în ultimele săptămâni, de Polonia, Bulgaria, Qatar, România, mai multe organizații internationale și companii cu capital european. Echipamentele medicale sunt distribuite instituțiilor medicale din țară.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Prelevarea la domiciliu a probelor la COVID-19

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Echipele mobile, formate din cel puțin doi asistenți medicali și un medic de familie sau asistent coordonator, au prelevat până acum aproximativ 900 de probe biologice de la persoanele suspectate sau infectate cu COVID-19 la domiciliu. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, 400 de probe au fost prelevate la etapa inițială, atunci când pacienții manifestau simptome specifice de boală, iar peste 450 - după 14 zile de tratament. În prezent, 432 de pacienți cu forme ușoare de coronavirus sunt tratați de către medicii de familie.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

2020 Anul lucrătorului medical

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Anul 2020 a fost declarat în Republica Moldova - Anul lucrătorului medical. Președintele țării, Igor Dodon, a semnat un decret în acest sens. Iniţiativa are menirea de a aprecia efortul personalului medical în lupta cu pandemia COVID-19.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Anatol Melnic: Copiii care au fost bolnavi de COVID-19 vor fi vaccinați peste 14 zile după însănătoșire

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

După aproape două luni de suspendare, vaccinările profilactice au fost reluate. Sesiunile de imunizare sunt organizate cu respectarea măsurilor de prevenire şi control a infecției COVID-19, conform programării prealabile. Anatol Melnic, şeful secției supraveghere epidemiologică a bolilor prevenibile prin vaccinări din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică ne oferă mai multe informații legate de acest proces.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Discriminarea ar putea determina persoanele bolnave cu COVID-19 să ascundă simptomele

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Au reușit să învingă virusul care a afectat întreaga omenire, dar nu și gura lumii. Puțini dintre pacienții tratați de COVID- 19 acceptă să povestească prin ce au trecut în perioada de reabilitare, de teama că vor fi blamați de cei din jur. Psihologii trag un semnal de alarmă și spun că unele persoane bolnave ar putea ascunde simptomele din frica de a nu fi etichetate.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Medicul rezident Oleg Bumbac: „Mi-ar plăcea ca medicii din Republica Moldova să fie apreciați pentru efortul și riscul la care se supun, iar pacienții să își asume o parte din responsabilitate pentru propria sănătate”

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

În timp ce veghează la căpătâiul pacienților infectați cu Covid-19 din Marea Britanie, este cu gândul la colegii săi moldoveni. Medicul rezident al Școlii de Anestezie din Warwickshire, Oleg Bumbac, este implicat în tratarea bolnavilor cu coronavirus din Anglia. A activat în calitate de medic de urgență la Chișinău, iar în 2014 a decis să accepte oferta de muncă a unui spital englezesc.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Harta copiilor soarelui

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Prima hartă online a persoanelor cu sindrom Down a fost lansată în Republica Moldova. Iniţiativa a aparţine Asociației „Sunshine”, care a creat un site în care apar informaţii şi date despre copiii şi adulţii care suferă de această boală, dar şi oraşele şi satele în care locuiesc. În prezent, pe această platformă sunt înregistraţi aproximativ 150 de persoane cu sindromul Down.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Raport OMS: Mai mulți adolescenți raportează îngrijorări de sănătate mintală

 
 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 
 

Republica Moldova este în topul țărilor din Europa cu cele mai multe cazuri de bulliyng la şcoală. 16% din elevi susțin că au fost hărțuiți în instituţiile de învăţământ cel puțin de două ori în ultimele două luni din 2018, comparativ cu 11% în 2014. Datele se conţin în raportul privind sănătatea și bunăstarea adolescenților, publicat de Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Documentul prezintă date extinse (dintre anii 2014-2018) despre sănătatea fizică, relațiile sociale și bunăstarea mintală a 227.441 de elevi cu vârstele cuprinse între 11, 13 și 15 ani, din 45 de țări, inclusiv din Republica Moldova.

 
 
Află mai mult >> 
 
 

Buletinul informativ a fost elaborat în cadrul eforturilor de răspuns la pandemia COVID-19 ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Uniunii Europene.

Conținutul și opiniile exprimate în buletinul informativ țin de responsabilitatea autorilor și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și nu reflectă în mod necesar viziunea și politicile OMS, SDC sau cele ale Uniunii Europene.

 Vezi în browser