A A A

 

Certificatul medical nu va mai fi obligatoriu la admiterea în universități, centre de excelență și școli profesionale

Certificatul medical va fi exclus din  lista actelor obligatorii la admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior. Un ordin în acest sens a fost semnat, la 17 iulie, de către Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco  și Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei.

 

Documentul exclude examenul medical obligatoriu și prezentarea adeverinței medicale ( nr. 086/ e) la concursul de admitere. Excepție fac instituțiile în care  specialitățile presupun condiții fizice speciale.

 

Măsura are menirea de a eficientiza admiterea în învățământul profesional tehnic și superior, de a asigura dreptul constituțional nelimitat la studii fără condiționalități,  de a garanta respectarea dreptului la confidențialitate și protecția datelor cu caracter personal. Astfel, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale își propune să reducă povara instituțiilor medicale care, pe lângă fluxul sporit de pacienți, sunt nevoite să facă față numărului mare de solicitanți de certificate, care diminuează accesul oamenilor la serviciile de sănătate. 

 

În Republica Moldova sunt  89 de centre de excelență, colegii  și școli profesionale  și 26 de universități de stat și private.