A A A

 

COVID-19: Suntem în stare de alertă, nu e momentul să ne relaxăm!

Luptă cu moartea acolo unde bătălia pentru viață e mai crâncenă ca niciodată. Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” au grijă de pacienții aflați în stare gravă și extrem de gravă. Stau nopți și zile în șir de veghe la capul bolnavilor, pentru care viața și-a încetinit ritmul și pentru care respiră aparatele. 

 

 

În Departamentul Anesteziologie şi Terapie Intensivă fiecare secundă este importantă pentru a câștiga încă o viaţă. Medicii şi asistenții medicali depun tot efortul pentru ca pacienții care ajung aici să se reîntoarcă la cei dragi.

 

 

 

Medicul anesteziolog-reanimatolog Olga Usatîi a ales să stea departe de copii, în această perioadă, pentru a fi aproape de bolnavii suferinzi. 

 

 

 

„Eu zi de zi sunt aici în Terapie Intensivă, alături de echipa mea şi împreună facem tot posibilul ca să le acordăm pacienţilor tratamentul intensiv. Am ales să fim alături de oamenii noştri din Republica Moldova pentru că vrem să-i ajutăm. Fiecare dintre noi ştia riscurile, dar cel mai mult ne era frică pentru apropiaţii şi familia noastră decât pentru noi înşine, de accea mulţi dintre noi s-au izolat, nu au mers o perioadă destul de lungă acasă. Am lucrat zi şi noapte”, spune şefa secţiei Terapie Intensivă Transplant, Neuro, Hepato-bilio Chirurgie, Olga Usatîi. 

 

 

48 dintre pacienţi internaţi aici sunt în stare gravă şi extrem de gravă. 24 dintre ei sunt conectaţi la ventilaţie asistată. Medicul anesteziolog-reanimatolog spune că în unele zile îngrijește concomitent şi de câte 12 bolnavi. 

 

 

 

„Aceşti pacienți se sufocă din cauza insuficienții respiratorii. Au nevoie mereu atât de tratamentul şi monitoringul nostru, cât şi de sprijin psihologic. Ei sunt departe de familii. Unii dintre membrii familiilor lor ajung la noi în stare gravă, alţii sunt internați în alte spitale, iar mulți rămân în carantină acasă. Îşi fac griji unul pentru celălalt. Noi încercăm să-i liniștim, să vorbim cu rudele lor la telefon, astfel sprijinindu-i moral”, spune Olag Usatîi. 

 

 

 

Medicii atenționează asupra necesității respectării măsurilor de protecţie. Șeful Clinicii Anestezie și Terapie Intensivă, Victor Cojocaru, regretă că nu le poate face o excursie în Departamentul de Terapie Intensivă celor care nu cred în gradul de severitate al acestei boli.

 

 

 

„Cu părere de rău, chiar şi cei pe care i-am salvat uneori nu ţin minte prin ce au trecut. Nu trebuie să facem panică, nu trebuie să avem frică. Dacă eşti tânăr, eşti absolut sănătos, asta nu înseamnă că nu trebuie să te păzeşti. Nu trebuie să ai frică, dar trebuie să te păzeşti”, spune Victor Cojocaru. 

 

 

Medicul rezident, Andrian Negură este convins că în lupta cu Covid-19 cel mai mult contează responsabilitatea oamenilor.

 

 

„Indiferenţa lor poate duce la declanșarea unui nou val de epidemii. Alegeţi viaţa, staţi alături de familie, respectaţi regulile impuse. Mai bine să fiţi acasă, cu cei dragi, decât să ajungeţi la noi”.