A A A

 

Dacă imunizarea nu este efectuată la timp, riscul de îmbolnăvire creşte

Interviu cu Anatolie Melnic, şeful secției supraveghere epidemiologică a bolilor prevenibile prin vaccinări, Agenția Națională pentru Sănătate Publică

 

 

Dle Melnic, care este rata de vaccinare împotriva rujeolei?

 

La începutul anului 2019, rata de imunizare primară a copiilor de un an a constituit 90,3%, iar a celor de doi ani – 95,9%. Pe lângă vaccinarea primară, care nu asigură protecție înaltă de lungă durată, se aplică imunizări la anumite intervale de timp. În Republica Moldova revaccinările contra rujeolei se administrează la 7 și 15 ani. Astfel, la începutul lui 2019, rata de revaccinarea antirujeolică a copiilor de 7 ani a constituit 96,0%, iar a celor de 15 ani – 97,4%. Conform unei evaluări, realizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), la finele lunii mai, în țară au fost identificați 7.970 copii nevaccinaţi împotriva rujeolei, cu vârste între 2 şi 15 ani. Dintre aceştia, 21% n-au fost imunizaţi din cauza contraindicațiilor medicale, 58% din cauza refuzului și 22% din alte motive.

 

Copii care nu sunt vaccinați vor fi înscriși la școală?

 

Conform art. 52 alin.(6) din Legea nr.10-XVI din 3 februarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice, copiii nevaccinați nu sunt admişi în colectivități. În lipsa contraindicațiilor medicale, părinții trebuie să accepte vaccinarea, pentru a-i proteja de un șir de boli grave, care potențial pot duce la invaliditate sau deces.

 

De ce e important ca vaccinul să fie administrat la timp?

 

În toate țările lumii, imunizările se efectuează conform calendarelor naționale de vaccinări, reieșind din schemele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății. Acestea au la bază numeroase și solide investigații științifice și reies din principiul protejării sănătății la vârsta de risc. Dacă imunizarea nu este efectuată la timp, riscul de îmbolnăvire creşte.

 

Cât de sigure sunt vaccinurile împotriva rujeolei care ajung în Republica Moldova?

 

În ţara noastră pentru imunizări se folosesc doar vaccinuri calitative, corespunzătoare standardelor internaționale, achiziţionate de la producători precalificați de Organizația Mondială a Sănătății. Dozele sunt procurate prin intermediul Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și sunt transportate și păstrate în condiții adecvate, de la producător până la recipient.

 

De ce, totuşi, apar efectele adverse în urma administrării vaccinurilor?

 

Vaccinurile sunt preparate biologice responsabile de formarea și fortificarea imunității faţă de anumite boli infecțioase. Vaccinurile folosite în programul național de imunizări sunt sigure și eficiente. Cu toate acestea, orice vaccin, ca și orice medicament, în unele circumstanţe, poate provoca reacţii adverse nedorite. Majoritatea cazurilor decurg ușor și doar rareori sunt complicate, însă toate sunt înregistrate şi investigate. Reacţiile pot apărea din diferite motive. Pot fi asociate cu vaccinul, din cauza că preparatul are un defect de calitate, cu o eroare de imunizare, cu teama de vaccinare sau reacţii coincidente cu imunizarea. În Republica Moldova frecvența acestor cazuri variază de la 0,28% după administrarea vaccinului BCG contra tuberculozei, până la 0,008% la vaccinul împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive. În ultimii ani nu s-au înregistrat reacţii adverse după administrarea vaccinurilor contra poliomielitei, hepatitei virale B, infecțiilor cu rotavirusuri și pneumococi, gripei, diftero-tetanice la copii și adulți. După administrarea vaccinului combinat ROR, mai cu seamă la aplicarea dozei cu întârziere, pot apărea forme ușoare de oreion, care se rezolvă în 2-3 zile fără tratament specific. 

 

Dar ce se întâmplă cu cei care nu pot fi vaccinaţi din cauza contraindicaţiilor medicale?

 

Contraindicațiile medicale sunt de două tipuri: temporare și permanente. Contraindicațiile medicale temporare sunt cauzate de o stare de boală acută sau cronică care se acutizează la momentul vaccinării. De obicei, ele se tratează în scurt timp și persoana poate fi vaccinată. Contraindicațiile medicale permanente sunt cauzate de o reacție anafilactoidă severă la o doză precedentă a aceluiași vaccin, sau maladii severe maligne care necesită tratament îndelungat cu imunodepresante, citostatice, radioterapie. Însă aceste stări sunt rarisime.

 

Câte vaccinuri sunt obligatorii în R. Moldova?

 

Conform Calendarului național de imunizări, în Republica Moldova sunt obligatorii imunizările contra a 12 infecții: tuberculoza (BCG), hepatita virală B, poliomielita, difteria, tetanosul, tusea convulsivă (pertusis), infecțiilor cu Haemophilus influenzae tip b, rotavirusuri, pneumococi, rujeolei, oreionului, rubeolei.

 

Câţi copii sunt nevaccinaţi la ora actuală?

 

Copii, precum și adulți, nevaccinați în Moldova sunt mulți, circa 10-15% din populația eligibilă. Rata celor imunizaţi este mai joasă decât obiectivul de 95%, considerat suficient pentru prevenirea răspândirii epidemice a infecției, care însă nu exclude apariția unor izbucniri locale și a cazurilor individuale. Fiecare om, în lipsa contraindicațiilor medicale permanente, trebuie să se vaccineze. Imunizarea este un drept și o obligațiune.   

 

Care sunt principalele riscuri ale nevaccinării?

 

Principalele riscuri sunt bolile, care duc la suferințe, dizabilitate, deces, cheltuieli majore personale și sociale, scăderea nivelului de trai, până la epidemii cu imense prejudicii materiale și sociale.