A A A

 

Echipament performant pentru screening-ul de col uterin

Departamentul morfopatologie al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” și Laboratorul de Histopatologie al Institutului Mamei și Copilului au fost dotate cu echipament performant pentru prevenirea cancerului de col uterin. Dispozitivele, care sunt o premieră pentru Republica Moldova,  au fost procurat de către Fondul ONU pentru Populație din banii oferiți de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare  (SDC) în cadrul Proiectului „Prevenirea cancerului de col uterin în Republica Moldova”.

 

Echipamentul va contribui la sporirea calității serviciilor medicale de screening cervical prestate de către cele două laboratoare, unde zilnic sunt efectuate analize citologice și histopatologice importante. Astfel, medicii vor diagnostica mai uşor leziunile precanceroase ale colului și vor preveni răspândirea bolii. 

 

„Guvernul Elveției este cel mai mare donator bilateral în sectorul sănătății din Republica Moldova, iar acum vedem încă un exemplu frumos al acestei cooperări. Echipamentul va spori calitatea serviciilor de screening cervical și ne va permite să prevenim cancerul de col uterin la femei prin diagnosticarea precoce a leziunilor și tratamentul adecvat în caz de necesitate”, a spus Caroline Tissot, Directoarea Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova.

 

Iar Reprezentanta UNFPA, Rita Columbia a menționat că în ultimii cinci ani peste 1.500 de femei din Moldova, majoritatea de vârstă reproductivă, și-au pierdut viața din cauza acestei maladii.  „Cancerul de col uterin poate fi ușor prevenit. Am făcut un pas foarte important pentru aceasta. Echipamentul de laborator va fi utilizat atât pentru prestarea serviciilor medicale de calitate, la standarde internaționale, în procesul de screening cervical, cât și pentru instruirea specialiștilor în domeniu. Îndemnăm și femeile să solicite aceste servicii, pentru ca împreună să stopăm cancerul de col uterin”, a declarat Rita Columbia.

 

Testul Papanicolau poate fi efectuat de către femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 61 de ani, o dată la trei ani. Zilnic peste 700 de femei din Moldova trec testul de screening cervical, care le ajută să prevină cancerul de col uterin. Însă, din cauza adresării târzii la medic, la fiecare trei zile o femeie din ţara noastră pierde lupta cu această boală. Potrivit doctorilor, cancerul de col uterin este cel mai uşor de depistat.