A A A

 

Eforturi comune pentru combaterea ambroziei

Instituțiile medicale și autoritățile publice locale își vor conjuga eforturile în combaterea ambroziei. Un ordin ministerial în acest sens a fost semnat, la 16 iulie, de către Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco. Documentul prevedere întreprinderea măsurilor comune de prevenire, combatere şi distrugere a ambroziei în preajma instituțiilor deservite și a terenurilor gestionate. Acțiunile se vor realiza în conformitate cu Regulamentul și Planul de acțiuni privind combaterea și răspândirea ambroziei pentru 2019-2024, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 967/2018.

 

Agenția Națională pentru Sănătate Publică va informa autoritățile administrației publice locale și va indica recomandările privind întreprinderea acțiunilor concrete de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei în spațiile publice, întreprinderilor de stat și private cât și în sectoarele particulare pentru asigurarea unui mediu sănătos de viață.  Agenția va asigura controlul în limita competențelor funcționale.

 

Ambrozia crește pe marginea drumurilor, prin culturi de trifoi şi locuri lăsate în paragină. Polenul acestei plante este considerat un alergen foarte agresiv cu impact negativ asupra sănătăţii oamenilor. Perioada maximă de producere a polenului sunt lunile iulie–septembrie şi, în funcţie de condițiile climatice, se poate extinde până la sfârşitul lunii octombrie. Persoanele alergice trebuie să evite sau să reducă timpul plimbărilor în parc sau pădure, să se spele frecvent pe față și mâini, să-și schimbe hainele de la plimbare, să poarte măști la necesitate. Iar în caz de agravare a stării de sănătate, să se adreseze de urgenţă după asistenţă medicală.