A A A

 

Ghidul integrităţii medicale, lansat la Chişinău

Angajaţilor medicali  li se interzice să ceară sau să accepte cadouri, să emită certificate sau alte documente medicale în schimbul unor sume băneşti  sau să condiționeze diagnosticarea și tratamentul pacientului. Reglementările se conţin în Ghidul integrității medicale, lansat la 7 octombrie 2019 la Chişinău. 

 

 

Ghidul integrității medicale a fost elaborat de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale  în colaborare cu Centrul Național Anticorupție și Autoritatea Națională de Integritate. Documentul  prevede măsurile generale de integritate aplicate lucrătorilor medicali, conform Legii integrității. Autorităţile îşi propun ca acest ghid să devină un suport pentru activitatea medicală, care să promoveze principiile de etică și deontologie profesională.

 

„Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu va tolera sub nici o formă actele de corupție, indiferent de forma acestora și solicit acest lucru din partea conducătorilor instituțiilor medicale. Din experiența mea, ştiu că este ușor de a schimba lucrurile când îți dorești cu adevărat”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco.

 

 

„Sperăm că acest document va contribui la depășirea situațiilor de corupție ce sunt admise în instituțiile medicale și vom reuși să avem un act medical transparent și lipsit de fraudă”, a declarat vicedirectorul Centrului Național Anticorupție, Lidia Chireoglo 

 

„Actele de corupției în domeniul medical reprezintă o problemă globală și multe țări continuă să lupte pentru înlăturarea acesteia. Avem nevoie de strategii comune la nivel internațional. Totodată, aș dori să pun accentul pe necesitatea implicării mai active a directorilor instituțiilor medicale, pentru că  urmează să vină cu cele mai importante mesaje către lucrătorii lor”, a menționat șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, William Massolin.

 

Ghidul a fost elaborat cu suportul financiar al Consiliului Europei și Uniunii Europene. Documentul va fi distribuit în toate instituțiile medico-sanitare. Totodată, poate fi accesat și în varianta electronică aici: 

 

https://msmps.gov.md/sites/default/files/document/attachments/ghidul_integritati_medicale_clep_rom.pdf