A A A

 

Harta copiilor soarelui

Prima hartă online a persoanelor cu sindrom Down a fost lansată în Republica Moldova. Iniţiativa a aparţine Asociației „Sunshine”, care a creat un site în care apar informaţii şi date despre copiii şi adulţii care suferă de această boală, dar şi oraşele şi satele în care locuiesc. În prezent, pe această platformă sunt înregistraţi aproximativ 150 de persoane cu sindromul Down. 

 

 

Fiecare dintre noi poate să-i cunoască pe cei 150 de copii şi adulţi înregistraţi pe site printr-un singur click. Harta este disponibilă în limbile română, rusă și engleză. Procedura de vizualizare a persoanelor incluse pe platformă este simplă, spune directoarea Asociației „Sunshine”, Ala Burlaca. 

 

 

„Iniţial trebuie să accesați pagina copiiisoarelui.md. Ulterior, plasaţi cursorul pe „Harta Sunshine”. Selectați raionul sau municipiul care vă interesează și veți vedea lista copiilor și adulților din acea zonă. Unele nume sunt însoțite de informații despre copil sau adult și de fotografii. Nu sunt indicate numele de familie, adresa și numărul de telefon. Persoanele pot fi contactate prin intermediul adreselor de e-mail personalizate. Mesajele sunt recepționate de administratorul paginii și redirecționate imediat familiilor respective. În unele cazuri, mesajele ajung automat pe adresele destinatarilor”, spune Ala Burlaca. 

 

 

Reprezentanții Asociaţiei spun că harta a fost creată pentru a promova toleranţa faţă de persoanele cu această boală, pentru a le face cunoscute realizările și talentele, dar şi pentru a atrage fonduri și ajuta familiile care au nevoie de suport. Ala Burlaca speră că toate persoanele diagnosticate din țara noastră să se alăture acestei iniţiative.

 

 

„În țara noastră nu există date statistice cu privire la numărul copiilor și adulților cu sindromul Down. Este important ca ei să se cunoască reciproc şi să se ajute. Prin intermediul platformei sperăm că vom putea lua legătură și cu diverşi specialişti. Datorită acestei hărţi am cunoscut un bărbat de 53 de ani din ţara noastră care este diagnosticat cu această maladie. M-a impresionat că a reușit să ajungă până la această vârstă”, spune Ala Burlaca. Potrivit datelor, anual în Republica Moldova se nasc aproximativ 50 de copii cu sindromul Down.