A A A

 

„Lucrătorii medicali sunt adevărații eroi ai acestui război”

 

Interviu cu Dr Hans Henri P. Kluge, directorul Biroului Regional OMS pentru Europa oferit postului TV Moldova 1

 

Dr. Kluge, vă mulțumesc că ați găsit timp pentru acest interviu. Aș dori să discutăm în primul rând despre pericolul coronavirusului în general. Vorbim de o boală nouă, ce a pus umanitatea față în față cu o provocare fără precedent. Au mai existat epidemii și în trecut, precum SARS, A(H1N1) etc., însă granițele nu au fost închise și nu au fost luate astfel de măsuri restrictive. Cu cât este mai periculoasă pandemia de COVID-19 comparativ cu celelalte?

 

Dr Hans Henri P. Kluge: Este adevărat ceea ce spuneți, însă spre deosebire de COVID-19, SARS nu s-a răspândit în atât de multe țări și nu a luat amploarea unei pandemii. O altă deosebire importantă e faptul că virusul SARS a fost transmis de către persoanele cu simptome, or, în cazul COVID-19, virusul poate fi transmis cu câteva zile înainte ca oamenii să înceapă să prezinte simptome. Deci, vorbim aici de faza asimptomatică. 

 

Ulterior, în 2009, a existat A(H1N1), care a apărut în Mexic, cu circa 700 de milioane de persoane infectate la nivel mondial, iar numărul deceselor a variat, conform estimării CDC, între 150.000 până la 570.000, cu o mortalitate mult mai mică decât cunoaștem astăzi despre coronavirus – 0,2%. Desigur, orice procent este prea mare...  

 

În 2012 a existat MERS, virusul Sindromului Respirator din Orientul Mijlociu, care a apărut în Arabia Saudită, care a fost mult mai puțin infecțios, dar cu o rată a mortalității mult mai mare - de circa 35%. Dacă e să comparăm cu gripa ordinară sau sezonieră, noul coronavirus este mult mai infecțios decât gripa sezonieră. Mortalitatea în cazul gripei este de aproximativ 0,1% și variază în funcție de sezon. În timpul primăverii și verii, gripa sezonieră scade, or, încă nu cunoaștem multe lucrurile despre faptul cum se comporta noul coronavirus la temperaturi înalte, iar acest aspect este unul foarte important. Deocamdată, omenirea s-a ciocnit cu un virus nou - în fiecare zi învățăm tot mai multe lucruri despre acesta și în același timp, nu avem încă nici tratament specific și nici vaccin. De aceea, trebuie să facem tot posibilul pentru a opri răspândirea acestuia.   

 

 

Cum apreciați măsurile de stopare a răspândirii COVID-19, luate de autorități? Cu ceva timp au fost revizuite prognozele privind numărul de infectări și, conform estimărilor, Republica Moldova ar putea avea maximum de 31.000 de persoane infectate. Credeți că țara noastră va putea face față acestui val?

 

Dr Hans Henri P. Kluge: În primul rând, aș vrea să-mi exprim empatia pentru toate familiile care și-au pierdut persoanele dragi din cauza COVID-19 și aș dori să aduc un omagiu lucrătorilor medicali și asistenților sociali implicați și care fac o muncă fantastică. Cunosc că există un răspuns de scară largă în Republica Moldova. De asemenea, am avut conversații personale cu premierul și cu miniștrii și, din câte văd, există o determinare de a lupta cu COVID-19 în conformitate cu recomandările OMS. De asemenea, observăm implicarea diferitor sectoare, deoarece  COVID-19 este o provocare pentru întreaga societate și nu doar pentru sectorul sănătății. 

 

Un exemplu pe care îl aduc aici este cel al poliției de frontieră care a venit în sprijinul sistemului de sănătate, monitorizând miile de moldoveni care  se întorceau din Italia, Spania, Regatul Unit, Cehia. Un alt aspect important e faptul că Republica Moldova dispunea de un plan național de pregătire și răspuns în situații de urgență - e ceea ce numesc eu un plan ce trebuie să fie gata pe timp de pace. Iar atunci când ești deja în război, ca acum, planul respectiv trebuie doar ajustat. Moldova se confruntă cu o serie de provocări pe care le au toate țările - există o lipsă de echipamente personale de protecție și aceasta este o provocare uriașă. OMS și multe alte organizații încearcă să coordoneze furnizarea echipamentului respectiv. În acest sens, trebuie să ne unim eforturile pentru a-i proteja pe toți lucrătorii medicali -  după mine, lucrătorii medicali sunt adevărații eroii acestui război.    

 

 

Cadrul european OMS privind perioada de tranziție COVID-19

 

 

În același timp, autoritățile moldovenești au declarat că unele restricții ar putea fi relaxate la începutul lunii mai, cum ar fi activitatea agenților economici. Vedem că unele țări au relaxat deja mai multe măsuri stricte și, după părerea dvs., este devreme să relaxăm restricțiile, analizând evoluția virusului?

 

Dr Hans Henri P. Kluge: Aceasta este întrebarea numărul unu pe care o primesc în fiecare zi de la miniștri, prim-miniștri și președinți. Am menționat de fiecare dată că trebuie să existe un echilibru între protecția sănătății oamenilor, consecințele economice și sociale ale blocajului și sănătatea ca drept fundamental al omului. Ceea ce vedem în Regiunea europeană a OMS, inclusiv în Republica Moldova, este faptul că măsurile de distanțare fizică încep să aibă efect. Desigur, întrebarea pe care o pun oamenii este cât de mult trebuie să suporte regimul de autoizolare, mai ales că vremea devine tot mai însorită. De asemenea, aceasta are și un impact uriaș asupra sănătății mintale a oamenilor. Sunt foarte îngrijorat că, pe lângă pandemia de COVID-19, va exista și o pandemie a sănătății mintale, iar OMS Europa acordă o atenție deosebită acestui fapt. Observăm o creștere a violenței domestice, sexuale între partenerii intimi, a violenței asupra  copiilor în medii închise, iar acest lucru este foarte îngrijorător. Este un lucru în privința căruia aș dori să fac apel la cetățenii Republicii Moldova – de a se apropia unul de celălalt și de a se ajuta reciproc. 

 

În ceea ce privește relaxarea măsurilor restrictive, este foarte important ca acest proces să fie unul gradual, care să poată fi pornit, dar și oprit, adică un proces ciclic, astfel încât autoritățile să fie pregătite în eventualitatea unui al doilea val, să poată reveni la măsurile mai drastice. Deci, cuvântul-cheie aici este „echilibru”. Vinerea trecută am prezentat Cadrul european OMS privind perioada de tranziție COVID-19 către cei 53 de miniștri ai sănătății. Este un Cadru care ține cont de situația epidemiologică, dar și de capacitatea sistemului de sănătate și al sănătății publice, în special, a spitalelor. Deci, obiectivul nostru e să câștigăm timp pentru a pregăti, de exemplu, capacitatea unităților de terapie intensivă. 

 

A treia dimensiune ce trebuie luată în considerare se referă la perspectiva comportamentală și culturală. Niciuna dintre pandemii nu a fost învinsă fără implicarea oamenilor și a întregii societăți. Iar a patra dimensiune o reprezintă tehnologiile: diagnosticarea, tratamentul, vaccinul – se lucrează intens la ultimele două aspecte. Toate acestea trebuie să țină cont de consecințele politice, sociale și economice: vorbim de un proces complex, plin de incertitudine și avem nevoie de sprijinul oamenilor pentru a respecta liniile directoare ale țării și ale OMS. Iar atunci când relaxăm restricțiile, să nu facem o relaxare deplină, ci pas cu pas, poate cu unii pași înapoi. Trebuie să rămânem pozitivi, optimiști și uniți – acționând în comun pentru o mai bună sănătate în Europa, sunt încrezător că vom câștiga acest război. 

 

 

Sunt multe voci care vorbesc despre testarea în masă a populației, conform modelului implementat în alte țări. Ar fi aceasta o soluție pentru a opri pandemia in Republica Moldova și, dacă nu, ce credeți dvs. că trebuie să facă autoritățile pentru a încetini răspândirea virusului?

 

Dr Hans Henri P. Kluge:  Directorul General OMS, Dr Tedros, a îndemnat toate țările: „Testați, testați, testați.” Ca și în cazul tuberculozei, de exemplu, testarea este foarte importantă, dacă dorim nu doar să stopăm, dar și să rupem lanțul transmiterii bolii. În acest scop, strategia-cheie este să identificăm în mod activ pacienții suspecți, să-i izolăm, testăm, să urmărim contactele etc. Și să tratăm persoanele cu empatie și demnitate. Discriminarea socială este inacceptabilă. Aceasta e în ceea ce ține de izolare. 

 

Acțiunea numărul doi este atenuarea, adică consolidarea capacității spitalelor de a pregăti unități de terapie intensivă, de a amâna puțin ceea ce noi numim „chirurgia electivă”, adică, intervențiile chirurgicale ce pot fi puțin amânate, și să fie pregătiți toți asistenții medicali, toți anesteziologii de influxul pacienților cu COVID-19. 

 

Următoarea acțiune ține de mobilizarea societății. Trebuie să înțelegem anxietățile, problemele oamenilor și să ne adaptăm comunicarea de criză în funcție de acestea. Pe această cale vreau să le mulțumesc oamenilor din Moldova, o țară care îmi este foarte apropiată sufletului, pentru că continuă să respecte aceste restricții. Nu este ușor, știm acest lucru, dar din tot ceea ce faceți în Moldova trag învățăminte și eu, și OMS, pentru celelalte țări. Deși suntem separați prin distanță, suntem împreună prin solidaritate. 

 

 

În lupta cu COVID-19, e timpul de a dubla sau chiar tripla eforturile

 

 

Cunoaștem că de la izbucnirea coronavirusului, Republica Moldova s-a bucurat de sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății. Vorbim aici despre expertiza privind gestionarea situației, precum și despre câteva donații, inclusiv teste. Care este cea mai mare necesitate a Republicii Moldova în acest moment, când așteptăm o explozie a numărului de cazuri?

 

Dr Hans Henri P. Kluge: Ca și în celelalte țări, există o necesitate enormă de echipament individual de protecție și aparate medicale. Acest lucru se coordonează cu OMS și ONU la nivel global.  

 

Vreau să felicit Republica Moldova pentru faptul că va beneficia de sprijinul Uniunii Europene, care a hotărât să acorde ajutor țărilor din Parteneriatul Estic în lupta contra pandemiei, unde asigurarea cu echipamente este una prioritară. Protecția lucrătorilor medicali, ai asistenților sociali, dar și a persoanelor care îngrijesc de persoanele în etate în instituțiile pe termen lung, de copii cu dizabilități, este crucială. În al doilea rând, trebuie să continuăm schimbul de cunoștințe - au fost organizate multe webinare, inclusiv pentru primarii din Moldova cu privire la pandemie. Un aspect important rămâne schimbul de date. Cunoaștem multe despre virus, dar există și multe necunoscute. Deci, datele și informațiile pe care Moldova le poate împărtăși cu OMS, fiind adunate cu datele altor state, ne va face mai puternici. Cunoștințele în acest război înseamnă cu adevărat putere: datele și soluțiile de inteligență artificială digitală ne vor permite să fim înaintea virusului. Iar cheia este ceea ce deja am discutat mai sus– măsurile echilibrate în perioada de tranziție. Vreau, de asemenea, să profit de această ocazie pentru a le mulțumi partenerilor OMS - Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, Uniunii Europene, USAID, Guvernului Norvegiei și multor altor parteneri. Sloganul vizunii mele de lucru este „acțiuni unite pentru o sănătate mai bună”, iar în războiul numit „coronavirus” trebuie să acționăm solidar și să rămânem conectați.

 

 

Cum ar putea evolua virusul? Și cum merg lucrurile în privința descoperirii unui vaccin? 

 

Dr Hans Henri P. Kluge: La moment cunoaștem că noul coronavirus afectează mai mult bărbații decât femeile, persoanele de peste 65 de ani și, cu siguranță, cei peste 80 de ani, și persoanele cu boli cronice, în special cele cardiovasculare, diabet. 

 

În privința vaccinurilor, au loc multe testări, dar elaborarea unui vaccin care să fie și sigur și funcțional durează cel puțin un an. Este foarte important să existe un acces echitabil la vaccin, aceasta fiind o chestiune asupra căreia lucrez și eu și Dr. Tedros. În final, vaccinul sau tratamentul efectiv, trebuie să fie un bun public. În privința tratamentului, OMS a lansat cu ceva timp în urmă un studiu de solidaritate, prin care țările, voluntar, pot participa și implementa cinci scheme diferite de tratament, pentru a accelera cu cunoștințele în toată lumea, cât de curând posibil, elaborarea unei scheme eficiente și sigure de tratament. Aceasta înseamnă că nu există o rețetă magică. Trebuie să continuăm să „săpăm”, să cercetăm, iar activitățile, strategiile care sunt implementate astăzi vor determina viitorul. Aceasta înseamnă că dacă ceea ce facem funcționează, trebuie implementat. Nu este timp pentru relaxare. Este timpul de a ne dubla sau chiar tripla eforturile. 

 

Mulți spun că, dacă vremea se încălzește, coronavirusul de tip nou ar putea dispărea. După părerea dvs., care este prognoza, cât va dura pandemia?

 

Dr Hans Henri P. Kluge:  Este foarte și foarte dificil să spunem cât va dura pandemia. Ceea ce cunoaștem e că, în cazul unei epidemii sau a unei pandemii, curba epidemiologică crește și apoi descrește, și nimic nu exclude faptul că va putea apărea un al doilea și un al treilea val al pandemiei. 

La nivel mondial continuă discuții despre imunitate - nu avem teste serologice calificate, precalificate ce să poată măsura anticorpii, aici, iarăși, procesele sunt în desfășurare. Nu știm care este imunitatea populației, nu știm dacă persoana care a fost infectată se poate reinfecta. S-ar putea să aibă loc o mutație a virusului chiar și în sens pozitiv... Nu se cunoaște nici efectul căldurii asupra virusului – toate aceste lucruri se studiază în prezent. Ceea ce observăm sunt semnale optimiste ce vin din țările lovite puternic de pandemie, cum ar fi Spania, Italia, Germania, țări care au preluat controlul asupra virusului. Trebuie să învățăm de la aceste țări și vedem că epicentrul pandemiei s-a deplasat în partea estică a regiunii. Deci, pregătirea țărilor de a face față epidemiei este foarte importantă, aceasta constituind o prioritate pentru mine și Biroul Regional OMS pentru Europa. 

 

Dle Kluge, vă mulțumesc încă o dată pentru acest interviu și vă dorim succese în tot ceea ce faceți. Știm cât de dificilă este în prezent misiunea Organizației Mondiale a Sănătății și vă mulțumim că ați găsit timp pentru întrebările noastre.

 

Interviu realizat la 22 aprilie 2020 de Corina Bezer pentru Moldova 1 TV. Versiunea completă a interviului poate fi vizionată aici:

 

http://trm.md/ro/editii-speciale/interviu-cu-directorul-biroului-regional-pentru-europa-al-organizatiei-mondiale-a-sanatatii-hans-kluge