A A A

 

Ludmila Oclanschi: „Alăptarea întărește şi mai mult conexiunea emoţională dintre mamă şi bebeluş”

 

Venirea pe lume a unui copil este una dintre cele mai frumoase experiențe pentru o femeie, iar alăptarea consolidează și mai mult relația dintre mamă și bebeluș. Laptele matern îi oferă copilului toate elementele nutritive necesare pentru o dezvoltare sănătoasă. Pentru un start bun în alăptare este necesar sprijinul medicului. Şefa secției nou-născuți a Institutului Mamei şi Copilului, Ludmila Oclanschi este una dintre specialistele care, cu multă dăruire, nu doar le ajută pe femei să nască, dar şi să-și alăpteze copiii. 

 

Dna doctor, ce conține laptele matern?

 

Laptele matern este cea mai bună sursă de proteine, glucide, grăsimi, dar și imunoglobuline, vitamine și microelemente. Spre deosebire de laptele praf, cel matern contribuie la formarea imunităţii. Imunoglobulinele îl protejează pe nou-născut de infecții virale sau bacteriene. Laptele matern mai conține bifidobacterii, care vor favoriza formarea florei intestinale la nou-născut.

 

Când este contraindicată alăptarea la sân?

 

În foarte puţine cazuri. Li se interzice alăptarea femeilor diagnosticate cu HIV/SIDA, pentru a preveni transmiterea virusului la copil. Interdicţia se aplică şi în cazul proaspetelor mămici care suferă de mastită purulentă, dar şi femeilor cărora le sunt administrate medicamente împotriva unor boli grave. 

 

 

„Alăptarea nu este benefică doar pentru bebeluș, dar și pentru mamă”

 

 

Care sunt beneficiile alăptării?

 

Potrivit cercetărilor, un copil alăptat se dezvoltă intelectual mult mai bine, deoarece grăsimile din laptele matern contribuie la formarea celulelor nervoase. Acești copii sunt mult mai sănătoși şi cresc mult mai repede. Studiile demonstrează că sunt și mai inteligenți, învață mai bine la școală. Contactul dintre mamă şi făt, chiar dacă s-ar părea că este unul foarte scurt, influențează relația de mai departe a celor doi. Alăptarea întărește şi mai mult conexiunea emoțională dintre mamă şi bebeluş. Copii devin mai atașați de mame şi mai afectuoși.

 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, femeile care alăptează, cel puțin un copil, au cu 35 la sută șanse mai mici să dezvolte cancer mamar și ovarian. Ce alte beneficii are acest proces pentru mamă? 

 

În primul rând, o protejează de cancerul de col uterin. Mamele își revin mai repede din punct de vedere fizic. O femeie care alăptează reușește să scape mai uşor de kilogramele adunate în timpul sarcinii. Totodată, alăptarea este un remediu eficient şi împotriva depresiei post-natale. De multe ori, atunci când vin dimineața la muncă, unele mămici îmi spun că nu au reușit să doarmă din cauza emoțiilor mari din timpul alăptării. Sunt niște momente de fericire pe care o mamă le trăiește împreună cu pruncul ei. Cele mai intense trăiri sunt în prima zi de viață a bebelușului. 

 

Mai multă mâncare- mai mult lapte?

 

Este un mit. Chiar dacă mama mănâncă mai mult, cantitatea de lapte nu crește. Noi, medicii, le sugerăm proaspetelor mămici să adopte un regim complex. Este important să consume până la doi litri de lichide pe zi. Se recomandă fructe și legume în primele zile după naștere, dar în cantități moderate. Este greșit ca mamele să se abțină de la crudități, pentru că şi copilul are nevoie de vitamine. În această perioadă, femeile trebuie să consume şi lactate, proteine dar, cel mai important, produse fără conservanți. Trebuie să opteze pentru un meniu echilibrat şi sănătos.

 

 

Până la ce vârstă este recomandată alăptarea copilului?

 

Alăptarea este recomandată până la vârsta la care copilul renunță singur la sân. În unele țări se alăptează și până la 5 ani. Noi recomandăm până la doi ani. Obligatoriu până la șase luni, până când se începe diversificarea. Dar, atenție, procesul nu trebuie să fie întrerupt forțat. Oprirea alăptării se face atunci când dorește copilul, dar nu când vrea mama. 

 

Când Republica Moldova ar putea avea o bancă de lapte? Cum va ajunge laptele acolo și cine va beneficia de el?

 

Au existat foarte multe discuții, iar în prezent avem un proiect în acest sens. Acum, Republica Moldova este în căutarea finanțatorilor. Este o inițiativă foarte frumoasă, care prevede ca mamele care au suficient lapte și care vor să ajute alți copii, să o poată face. Ele vor primi o geantă frigorifică în care vor păstra şi transporta laptele la Centrul Mamei și Copilului, unde va fi amenajată o sală specială. Acest lapte va fi distribuit copiilor care s-au născut prematur sau care sunt în stare gravă. Toate mamele care vor participa la acest proiect vor fi examinate, iar laptele va fi testat.