A A A

 

Mai mult suport pentru persoanele cu dizabilităţi

Alocațiile pentru persoanele cu nevoi speciale se vor majora cu 40 la sută, iar pensiile, inclusiv cele de dizabilitate, vor fi indexate de două ori pe an: în aprilie şi în octombrie. Măsurile anunțate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vor intra în vigoare din 1 ianuarie 2020.  Autoritățile îşi propună să revizuiască si procedura de stabilire a pensiei de dizabilitate. 

 

 

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că de majorarea cu 40 la sută a alocațiilor urmează să beneficieze aproximativ 12.500 de persoane cu dizabilități.

 

„În cazul persoanelor cu dizabilități severe, cuantumul alocației constituie 323 de lei. Majorarea pe care ne-o propunem, cu 40%, va genera un cuantum de 647 de lei. În cazul dizabilităților accentuate este vorba de 302 lei. Majorarea va condiționa în cazul dat un cuantum de 604 lei. În cazul dizabilității medii, actualmente, persoanele primesc lunar 215 lei. După majorare, cuantumul acestei alocații va constitui 431 de lei”, a spus dna Ministru.

 

Autoritățile își propun să revadă procedura de stabilire a dreptului la pensia de dizabilitate, iar tinerii cu vârsta de până la 23 de ani, care au grad de dizabilitate severă, să primească o alocație de 809 lei, și nu de 328, cum este acum. „Măsurile pe care ni le-am propus pentru protecția persoanelor cu dizabilităţi au un singur scop: asigurarea bunăstării şi respectării drepturilor acestora în societate”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

 

Ministrul a mai anunțat că în ultimii trei ani au fost deschise 12 servicii sociale, din care 4 case comunitare și 8 locuințe protejate, în care locuiesc 69 de persoane cu dizabilităţi şi se bucură de trai în societate. Între timp, persoanele cu nevoi speciale continuă să demonstreze că dizabilitatea nu este o povară. 12 persoane cu nevoi speciale din diferite localități ale țării, care creează sau se implică activ în promovarea serviciilor de reintegrare socială, au devenit eroii expoziției fotografice „Oameni care inspiră” lansată la Chișinău, la 3 decembrie 2019. 

 

 

 

 

Şi în acest an, persoanele cu nevoi speciale, copiii, dar şi bătrânii din centrele de plasament din ţară şi-au expus lucrările confecționate cu multă dibăcie şi dragoste în Centrul Republican pentru Copii și Tineri ,ARTICO, cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilităţi. Evenimentul organizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale are drept obiectiv de a susține incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități și implicarea lor în diverse sfere de activitate.

 

 

 

 

Potrivit Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova sunt peste 176.000 de persoane cu dizabilități, dintre care 10.630 sunt copii.