A A A

 

Medicul și donatorul Vitalie Purice: În doar 30 de minute, atât cât durează o donare de sânge, poți contribui la salvarea a trei vieți!

Sângele înseamnă viață - este mesajul lui Vitalie Purice, medic-endoscopist la Centrul Colonoscopic al Institutului Oncologic, care donează regulat speranță. Până acum, doctorul care este specializat în screening-ul cancerului colo-rectal, a donat aproximativ 15 litri de sânge.

 

 

Vitalie Purice a donat sânge pentru prima dată în 2010, la rugămintea unui coleg de universitate.

 

„El avea o rudă care avea nevoie urgent de o transfuzie pentru o intervenție chirurgicală. Am acceptat fără ezitare. Prima donare a fost memorabilă pentru mine. După recoltare, am avut amețeli, chiar mi-am pierdut conștiința pentru puțin timp, dar mi-am revenit repede”, spune medicul. 

 

 

 

„Donarea de sânge este benefică atât pentru sănătatea donatorilor, cât și a celor care au nevoie de acesta”

 

 

 Un an mai târziu a mers din nou la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui din Chișinău pentru a dona o picătură de speranță pentru o rudă apropiată. După a treia procedură, a decis să devină voluntar activ. Din 2012 donează sânge în mod regulat la fiecare două luni. 

 

 

„Sunt mândru de faptul că prin o simplă donare de sânge pot salva trei vieți. Donarea este benefică atât pentru sănătatea mea, cât și a celor care au nevoie de acesta. Procedura poate preveni apariția cancerului, reduce riscul de hemocromatoză, păstrează inima și ficatul sănătoase și stimulează producția de celule sanguine”, spune Vitalie Purice.

 

 

„Fiți donatori activi pentru binele vostru și al celor din jur!”

 

Întotdeauna își încurajează prietenii, rudele și membrii familie să-i urmeze exemplul. Mai mult, își educă și cei doi copii gemeni să fie activi social. 

 

 

„Oamenii trebuie să înțeleagă că este o procedură invazivă și nedureroasă. Ai nevoie de doar 30 de minute ca să poți salva vieți. Sângele este un dar pe care l-am primit gratuit și suntem responsabil să-l împărățim cu cei ajunși în impas. Fiți donatori activi pentru binele vostru și al celor din jur!”, spune medicul.