A A A

 

Migrația văzută prin ochii a 160 de copii participanți ai concursului de desene, lansat în contextul Zilei Internaționale a Migrantului

Circa 160 de copii și-au exprimat viziunile lor privind impactul migrației asupra Republicii Moldova, prin intermediul desenului, în cadrul concursului „Migrația în ochii copiilor”, lansat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Misiunea Organizației Internaționale pentru Migrație. Concursul s-a desfășurat în perioada 27 noiembrie -13 decembrie 2017, fiind destinat elevilor din școlile și liceele de pe întreg teritoriul țării, de pe ambele maluri ale Nistrului, cu vârste cuprinse între 7 şi 19 ani.

 

Scopul concursului a fost să asigure o comunicare dintre copii cu părinți plecați peste hotare și autorități, pentru a vedea cum înțeleg ei fenomenul migrației, iar ministerul, în calitate de autoritate publică să transpună necesitățile lor în documente de politici și să vină cu noi modele de intervenție.

 

În final au ieșit învingători doar 9 participanți, ai căror lucrări au fost apreciate pentru originalitate, diversitate și transmiterea mesajului concursului, iar, astăzi, de Ziua Internațională a Migrantului, în cadrul evenimentului de premiere, aceștia s-au ales cu diplome, premii și multe cuvinte frumoase.

 

Secretarul de stat, Anastasia Oceretnîi a mulțumit tuturor participanților pentru ingeniozitate și implicare, menționând: „Protecția și asigurarea drepturilor cetățenilor noștri stabiliți peste hotare este o prioritate pentru Minister, iar în acest sens, au fost semnate 13 acorduri de securitate socială și 7 acorduri în domeniul migrației de muncă, cu țările de destinație ale cetățenilor noștri. Prin intermediul acestui concurs ne dorim să cunoaștem viziunea copiilor privind fenomenul migrației, care ne va ajuta la îmbunătățirea politicilor și acțiunilor în domeniu”.

 

„Din 2001, OIM Moldova sprijină activ Guvernul și societatea civilă din Moldova pentru a proteja copiii afectați direct sau indirect de efectele negative ale migrației. De-a lungul anilor, OIM a asistat peste 2000 de copii, încercând să răspundă nevoilor lor individuale care include: accesul la educație, asistență medicală, sprijin legal și psihosocial, precum și unitatea familială și diverse măsuri de protecție a copiilor”, a declarat șeful Misiunii OIM în Republica Moldova, Antonio Polosa.

 

Cu diplome și premii s-au învrednicit:

 

Categoria I ( 7-12 ani)

Locul I. Savca Anastasia - Școala de arte plastice, or. Șoldănești, 9 ani;

Locul II. Gligor Andriana – Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”, or. Șoldănești, 12 ani;

Locul III. Cebotari Vlad – Liceul Alexandru Ioan Cuza, mun. Chișinău, 8 ani.

 

Categoria II (13-15 ani)

Locul I. Ciobanu Nadina - Școala de arte plastice, or. Șoldănești, 13 ani;

Locul II. Groza Evelina - Școala de arte plastice, or. Șoldănești, 14 ani;

Locul III. Vacarciuc Ana- Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”, or. Șoldănești, 13 ani.

 

Categoria III (16-19 ani)

Locul I. Mîță Anastasia - Instituția Publică Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” cl. IX, or. Drochia;

Locul II. Ceburciu Iana - Școala de arte plastice, or. Șoldănești, 17 ani;

Locul III. Alexandra Podgurschi, or. Chișinău, 19 ani.