A A A

 

Noi cazuri suspecte de rujeolă

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, în primele șapte luni ale anului au fost înregistrate 66 cazuri de rujeolă.

 

Cele mai multe cazuri, 40 la număr, s-au înregistrat pe parcursul lunilor iunie și iulie. Pacienţii sunt din raionale Drochia, Ocnița, Briceni, Edineț, Glodeni şi mun. Chişinău. În 80 % dintre situaţii, bolnavii nu au fost vaccinaţi. 

 

După trei ani de lipsă a cazurilor de rujeolă, în 2018, în Moldova au fost înregistraţi 340 de pacienţi. Cele mai multe îmbolnăviri, aproape 200, au fost confirmate în Găgăuzia. Focarul a pornit la o tabără neautorizată din Ungheni, iar sursa acestuia este un copil care s-a infectat pe când era în țara vecină, Ucraina. 

 

Boala se manifestă printr-o răspândire foarte rapidă în comunitățile nevaccinate. Un copil bolnav poate să infecteze alţi 18. Maladia prezintă o stare febrilă cu erupții însoțită de tuse, rinită și/sau conjunctivită. Boala poate fi prevenită doar prin imunizare. În țara noastră, se utilizează un vaccin combinat contra rujeolei, oreionului şi a rubeolei. Imunizarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile.

 

Imunizarea împotriva rujeolei se face în trei doze. Prima dată când copilul împlinește un an, apoi la şapte ani și în ultimă instanţă la 15 ani. Statul plăteşte pentru un vaccin 45 de lei, iar costul tratamentului unui caz de rujeolă ajunge la 7000 lei.