A A A

 

Noi decizii aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale

Bugetarii au revenit de luni, 4 mai,  la programul obişnuit de muncă. Managerii instituţiilor sunt obligaţi să asigure respectarea normelor epidemiologice. Comisia pentru Situaţii Excepţionale a mai decis să fie reluate activitățile de comerț cu amănuntul ale tuturor tipurilor de mărfuri și produse, cu excepția unităților comerciale amplasate în centre comerciale, în piețe, în aeroporturile și în punctele internaționale de trecere a frontierei. Și transportul public din Bălți și Chișinău activează conform programului obișnuit. 

 

 

Instituţiile bugetare, ale căror angajaţi se întorc la muncă, vor trebui să respecte un şir de reguli elaborate de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, pentru a preveni infecţia cu coronavirus. Astfel, MSMPS recomandă angajatorilor să respecte un orar de activitate cu regim flexibil, care să asigure minimalizarea contactelor cu alte persoane, în intervalul orelor 7:30 - 18:00, să reevalueze modul şi volumul de activitate al angajaţilor, cu accent pe organizarea lucrului de la distanţă. De asemenea, ministerul solicită instituţiilor bugetare să efectueze triajul zilnic la începutul  şi sfârşitul zilei de muncă şi să monitorizeze starea de sănătate a salariaţilor. Angajaţilor li se recomandă să respecte distanţa socială de minim un metru.

 

 

 

 

Din 4 mai,  s-a reluat şi activitatea de comerț a produselor la pachet și în regim catering prin unitățile de alimentație publică.  De asemenea, este permisă comercializarea produselor alimentare la pachet în magazinele din cadrul benzinăriilor, însă cumpărătorii nu au dreptul să  consume alimentele în incinta acestora. Potrivit unei decizii a Comisiei Municipale pentru Situaţii Excepţionale, taxatorii din troleibuze şi autobuze au revenit la muncă. În mijloacele de transport,  călătorii sunt obligaţi să poarte mască de protecţie. 

 

 

Regimul de carantină impus în municipiul Soroca va fi anulat de pe data de 8 mai, iar din 11 mai și în orașul Glodeni. De duminica viitoare, 10 mai, se permit slujbele sau alte activități religioase, dar acestea trebuie să se desfășoare exclusiv în aer liber, cu respectarea tuturor regulilor: distanța socială de doi metri și purtarea măștilor. Nu se va permite contactul fizic cu obiectele religioase. 

 

La ședința Comisiei pentru Situații Excepționale s-a decis că deținătorii de patente și cei care desfășoară activitate individuală de întreprinzător vor primi un ajutor de șomaj unic în valoare de 2775 de lei, pentru perioada stării de urgență când au fost sistate activitățile în piețe și centre comerciale. 

 

De luni, 27 aprilie, s-a  renunțat la restricțiile cu privire la plimbatul în parcuri. Astfel, se va permite accesul în zonele publice, în grupuri nu mai mari de 3 persoane și cu respectarea tuturor normelor epidemiologice. În schimb, accesul la terenurile de joacă și terenurile de sport va fi în continuare interzis. 

 

 

 

Autorităţile au anunţat că nu intenţionează să prelungească starea de urgență instituită în Moldova în legătură cu pandemia COVID-19, care expiră pe data de 15 mai.