A A A

 

O donare de sânge poate salva cel puțin trei vieți

 

Studiile recente au demonstrat că donarea de sânge este o procedură sigură și benefică pentru sănătate: acest gest reduce cu 30 la sută riscurile apariției bolilor cardiovasculare. Donatorii de sânge trăiesc mai mult decât ceilalți oameni și au un sistem imunitar mai puternic. În plus, fiecare voluntar este suspus unor analize gratuite: le este măsurată tensiunea arterială, ritmul cardiac, temperatura corpului și nivelul de hemoglobină.

 

În acest an, țara are nevoie de 75.000 de donări de sânge și componente sanguine. Această cantitate va permite menținerea rezervelor naționale de sânge şi produse sanguine. „Desigur toate cele 75.000 de donări nu se recoltează într-o singură zi sau lună, acestea fiind necesare pe parcursul anului sau lunar câte 6.250 de donări, zilnic raportate la 250-300. Potrivit datelor statistice, la sfârșitul anului 2018 dispuneam de 94 la sută de donări voluntare de sânge și componente sanguine. Numărul de donatori sistematici și voluntari a crescut cu 30 %, în comparație cu 2017. În prezent dispunem de 30 de donatori voluntari și sistematici de categoria II şi de 26 de donatori voluntari și sistematici de categoria I. Cu certitudine că numărul lor în 2020 va fi mult mai mare deoarece anual cifra donatorilor crește. Desigur, este complicat pentru unii să mențină această fidelitate, din cauza situațiilor care parvin în viața lor personală, legate de familie, migrație, însă ne bucură faptul că tot mai mulți moldoveni devin donatori fideli.”, a menționat Svetlana Cebotari, directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.

 

Cele 450 ml de sânge donate se substituie în primele 48 de ore după donare prin întrebuințarea lichidelor. Cu cât mai multe lichide (apă potabilă, sucuri, compoturi) vom folosi, cu atât mai repede se va reface volumul circulant de sânge. Eritrocitele se restabilesc într-o perioadă de până la 50 de zile, de aici vine și reglementarea de a dona sânge o dată la două luni sau 60 zile.

 

 

 

Viorica Ceglova a început să doneze sânge de la vârsta de 18 ani. Acum are 69, iar volumul de sânge donat depășește 75 de litri, adică de 15 ori mai mult decât cantitatea de sânge pe care o are în organism o persoană adultă. Femeia a donat atât la necesitate, cât și în mod sistematic, la fiecare 2 luni. Prin gestul său a reușit să salveze peste 1.000 de vieți.

 

„Îmi doresc ca tot mai multe persoane să-mi urmeze exemplul, să doneze sânge, să facă acest gest de solidaritate. Sângele nu se cumpără și nu se vinde, el se donează din inimă.”, a menționat dna Ceglov.

 

 

 

 

 

 

 

 

Marco Ballerini este un italian stabilit în Republica Moldova, cu carnet de donator și răspunde la orice apel al Centrului Național de Transfuzie. Bărbatul își donează sângele pentru oamenii aflați în impas și care au nevoie de grupa lui sangvină.

 

„Când am testat pentru prima dată grupa de sânge și am descoperit că am o grupă foarte rară, toată lumea mi-a spus că aș putea avea probleme în cazul unei nevoi de probleme de sănătate. Eu însă cred că acesta este un cadou pe care îl pot face pentru cei care au nevoie. Așa că de la vârsta de 20 de ani am început să donez sânge. Lacrimile unei mame nu pot salva copilul, dar sângele tău poate!”, a mărturisit Marco Ballerini.