A A A

 

Octombrie - luna de informare și prevenire a cancerului mamar

Zilnic, trei femei din Moldova sunt diagnosticate cu cancer mamar. În prezent, aproape 10.000 de moldovence luptă cu această maladie. Cel mai frecvent sunt afectate femeile cu vârsta de peste 50 de ani. Pentru al 34-lea an consecutiv, luna octombrie este dedicată, la nivel internațional, conștientizării și prevenirii cancerului la sân.

 

 

Potrivit autorităţilor, în 2018, peste 1.120 de moldovence au primit cruntul diagnostic, iar în acest an, alte 514 de paciente au fost diagnosticate cu aceiași boală. Anul trecut peste 500 de femei au pierdut lupta cu maladia. Medicii atenționează că la fiecare a treia femeie, boala a fost depistată în stadiile III și IV, atunci când tratamentul deseori are un pronostic rezervat.

 

Specialiştii spun că maladia poate fi tratată dacă este depistată într-un stadiu incipient. Cancerul poate apărea din cauza dereglărilor hormonale, afecţiunilor genitale, dar şi a întreruperilor de sarcină. 

 

La nivel mondial, cancerul mamar provoacă aproximativ 77.000 de decese anual. 40 la sută dintre femeile afectate decedează până la vârsta de 65 de ani. Octombrie a devenit luna de conștientizare a maladiei în 1985, la inițiativa Societății Americane a Cancerului. Astfel, tradiţional sunt organizate mai multe acţiuni de informare și prevenire a cancerului mamar. 

 

Până la sfârşitul lunii, la Institutul Oncologic va funcţiona o linie verde - 022 852 137, unde oricine poate telefona și primi răspunsul medicului oncolog mamolog la întrebările despre această formă de cancer.