A A A

 

Pandemia unește generațiile

Mulţi dintre cei peste 550 de mii de vârstnici din ţara noastră, trecuţi de 60 de ani, locuiesc singuri și, în perioada pandemiei, se confruntă cu o lipsă acută de comunicare. Putem schimba această situație oferindu-le grijă și suport emotional, așa cum au făcut-o 15 tineri voluntari care au telefonat 200 de persoane în etate pentru a-i întreba cum se simt în această perioadă de izolare socială. Inițiativa a fost lansată de UNFPA Moldova și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pentru a menține un Dialog între Generații și pentru a oferi suport emoțional vârstnicilor solitari.

 

 

Nelea Ungureanu face parte din cei 15 voluntari care, pe parcursul lunii mai, au contactat telefonic 200 de persoane în etate pentru a le oferi suport emoțional. Tânăra le-a explicat vârstnicilor cum să se protejeze de noul tip de coronavirus și le-a ascultat istoriile. 

 

 

Maria Roşca, care locuieşte de una singură, a rămas impresionată de inițiativa tinerilor de a o suna ca să afle cum se simte și cum își petrece timpul. „E greu să trăiești singură și să n-ai cu cine schimba o vorbă. Țin televizorul sau radioul pornit ca să nu-mi pară casa așa goală”, mărturisește Maria Roșca. 

 

 

Tinerii voluntari spun că vor să continue dialogul cu persoanele pe care le-au telefonat și chiar să le facă vizite atunci când viaţa va reveni la normalitate.

 

„Am râs împreună cu ei, am plâns când îmi spuneau despre rudele lor care au emigrat din țară și, de multe ori, în loc să-i încurajez eu pe ei, se întâmpla invers, mă încurajau ei pe mine. Cred că trebuie să continuăm aceste activități pentru că persoanele în etate au nevoie de noi, tinerii, iar noi avem ce învăța de la ei”, consideră voluntara Maria Negru. 

 

 

Cei 15 voluntari au purtat conversații telefonice cu vârstnici de peste 65 de ani din raioanele Sângerei, Telenești, Rezina și Șoldănești.

 

„Persoanele în etate se confruntă cu o lipsă de comunicare, iar prin astfel de inițiative se produce schimbul de experiență între generații, se educă toleranța și se combate discriminarea în bază de vârstă”, a specificat Aliona Crețu, șefa serviciului Politici Demografice, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

 

 

„Persoanele în etate sunt printre cele mai afectate de izolarea socială în contextul COVID-19, iar tinerii, inclusiv prin intermediul tehnologiilor informaționale, pot veni în sprijinul lor. Depunem eforturi împreună cu partenerii din guvern și societatea civilă pentru a dezvolta dialogul dintre generații, pentru a asigura că demnitatea și drepturile persoanelor în etate sunt protejate, iar potențialul lor este valorificat pe deplin”, a spus Natalia Plugaru, reprezentantă adjunctă UNFPA Moldova. 

 

 

Conform Biroului Național de Statistică, la începutul anului 2019, în Republica Moldova locuiau peste jumătate de milion de persoane cu vârsta de peste 60 ani, ceea ce constituie a cincea parte din numărul total al populației. Rata sărăciei în rândul persoanelor în etate depășește 10%.