A A A

 

Parteneriatul Local de Ocupare generează mai multe locuri de muncă la Cahul

În mai puțin de șapte luni, în Cahul au fost create 35 de locuri noi de muncă, iar peste 230 de tineri inactivi au fost identificați și înregistrați ca șomeri pentru a beneficia de asistență. Sunt doar câteva dintre rezultatele intermediare ale Parteneriatului Local de Ocupare a Forței de Muncă. Totodată, 115 tineri au fost instruiți să-şi dezvolte afacerile și să acceseze credite nerambursabile.

 

Rodica Macovei din satul Manta, Cahul este una dintre beneficiarele Parteneriatului Local de Ocupare, care a deprins arta brodatului și croșetatului de la o meșteriță populară. „Îmi place mult se croșetez și să tricotez. Lucrez în fiecare zi. Este o pasiune, care are toate șansele să devină o afacere profitabilă”, spune tânăra.

 

Președintele Asociației apicultorilor din raionul Cahul, Sergiu Pâslaru a menționat că Lunca Prutului dispune de o bază meliferă foarte bună și permite creșterea de cinci ori a numărului de prisăci. El consideră că toți cei 30 de tineri care au beneficiat de instruire și pregătire practică în domeniul apicol au toate șansele să acceseze granturi și să dezvolte afaceri profitabile în apicultură.

 

 

Cele opt acțiuni de intervenție ale Parteneriatului Local de Ocupare urmează să fie realizate până în aprilie 2020 și vor contribui la creare și formalizarea a peste 260 de locuri de muncă și lansarea a peste 110 afaceri în apicultură, industrii creative și meșteșugărit. Parteneriatul a fost lansat ca un proiect pilot la inițiativa și cu asistența Organizației Internaționale a Muncii

 

„În total, aproximativ 670 de persoane din raionul Cahul vor beneficia direct de oportunitățile oferite de proiect și peste 1.000 de oameni vor deveni beneficiari indirecți”, a menționat coordonatoarea de proiect a Organizaţiei Internaţionale a Muncii, Violeta Vrabie.

 

În raionul Cahul, Parteneriatul Local de Ocupare a fost conceput după un model european și a fost pus în aplicare sub egida Comisiei Teritoriale pentru Consultări și Negocieri Colective. Această platformă de dialog social întrunește peste 20 de parteneri publici și privați.

 

„Toți actorii-cheie și-au conjugat eforturile pentru a face față provocărilor de pe piața muncii și a asigura dezvoltarea durabilă a regiunii. LEP-ul s-a dovedit a fi un instrument eficient și vom continua să-l implementăm pentru a crea mai multe locuri de muncă și noi oportunități de dezvoltare a afacerilor, în special, pentru tineri”, a declarat fostul preşedinte al Comisiei Teritoriale pentru Consultări și Negocieri Colective, Vlad Cășuneanu.

 

Costul total al LEP este de peste 400.000 de dolari. Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) va contribui cu peste 200 de mii de dolari prin scheme de granturi, pentru dezvoltarea afacerilor și crearea întreprinderilor de către tinerii din mediu social vulnerabil.