A A A

 

Prevederile socio-medicale din Planul de acțiuni al Guvernului pentru 2019-2020, supuse consultărilor publice

Indexarea indemnizației pentru creșterea copilului, accesul pacienţilor la medicamente compensate şi diversificarea serviciilor paliative. Sunt doar câteva dintre propunerile de completare a planului de acţiuni al Guvernului pentru 2019-2020, supus consultărilor publice. Comentariile au fost expuse la o şedinţă organizată, la 8 august, de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecție Sociale.

 

Participanții au avut mai multe propuneri la politicile ce urmează să fie realizate pînă în iunie 2020, în special: accesul la servicii stomatologice pentru copii și persoane cu dizabilități, îmbunătățirea mecanismului de achiziții a medicamentelor şi dispozitivelor medicale, coordonarea serviciilor de sănătate mintală,  dezinstituționalizarea copiilor și a persoanelor cu dizabilități și crearea serviciilor sociale la nivel de comunitate pentru persoanele cu dizabilități.

 

Cei prezenţi au mai propus crearea unei Sistem Informațional în domeniul protecției copilului şi a unui mecanism de contractare a organizațiilor societății civile pentru prestarea serviciilor sociale.

 

Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Ala Nemerenco a precizat că proiectul este un document tehnic, iar structura acestuia corespunde legislaţiei în vigoare. Totodată, Ala Nemerenco a îndemnat participanții să se implice mai activ în elaborarea actelor normative care vor fi lansate de minister pentru  implementarea acțiunilor.

 

La întrunire au participat aproximativ 80 de reprezentanți ai societății civile, instituțiilor din domeniile sănătate, muncă și protecție socială, mediului de afaceri și parteneri de dezvoltare.