A A A

 

Program național de combatere a accidentului cerebral vascular

La fiecare oră, un moldovean suferă un accident vascular cerebral. Potrivit medicilor, ictusul cerebral este a doua cauză de deces și principala cauză de invaliditate, la nivel mondial. Pentru prevenirea consecinţelor fatale, specialiştii moldoveni au lansat, la 18 septembrie 2019, Programul naţional de combatere a accidentului vascular cerebral, în cadrul unei conferinţe internaţionale. În acest an, Republica Moldova a găzduit și primul Summit al Proiectului IRENE - COST (Implementation Reasearch Network in Stroke Quality), care a avut loc la Chișinău, în perioada 16-17 septembrie 2019.

 

 

Programul naţional de combatere a accidentului vascular cerebral (AVC) prevede măsuri de reformare a sistemului de sănătate şi de lansare a unor programe educaţionale. Totodată, este prevăzută şi crearea unei rețele de secții specializate pentru asistența pacienților cu AVC.

 

„În Republica Moldova, în fiecare oră, un cetățean face un accident vascular cerebral, iar în fiecare oră și jumătate cineva moare. Dacă extrapolăm la nivel global, în fiecare secundă cineva face un accident vascular, iar într-un minut zece de persoane decedează. Este o epidemie și epidemia necesită a fi oprită prin eforturi comune. Programul prevede formarea unei reţele de spitale specializate sau de secţii specializate pentru asistenţa pacienţilor cu AVC. Este important ca spitalele din ţară să fie utilate cu tehnologii moderne”, a menţionat președintele Asociației Stroke, Stanislav Groppa.

 

 

Specialiştii spun că noile metode de tratament endovascular trebuie implementate cât mai urgent și în Republica Moldova, iar implementarea unui program național de combatere a AVC-ului este vital important.

 

 

„În ultimii 20 de ani am muncit mult, iar acum avem unităţi bine dotate şi specializate, astfel încât calitatea de deservire a pacientţlor cu AVC s-a îmbunătăţit enorm. Aveţi nevoie de dedicaţie, implicarea structurilor de stat şi un management de calitate”, a spus șeful programului de cercetare AVC la un spital din Cehia, Robert Mikulik.

 

Potrivit medicilor, anual, peste 10 mii de moldoveni suferă un accident vascular cerebral. Specialiștii sustin că aproximativ 80% dintre cazuri ar putea fi prevenite printr-un mod sănătos de viaţă. Medicii estimează că ictusul cerebral va deveni, până în 2030, principala cauză de mortalitate la nivel mondial, ceea ce înseamnă opt milioane de decese anual.