A A A

 

Raport OMS: Mai mulți adolescenți raportează îngrijorări de sănătate mintală

Republica Moldova este în topul țărilor din Europa cu cele mai multe cazuri de bulliyng la şcoală. 16% din elevi susțin că au fost hărțuiți în instituţiile de învăţământ cel puțin de două ori în ultimele două luni din 2018, comparativ cu 11% în 2014. Datele se conţin în raportul privind sănătatea și bunăstarea adolescenților, publicat  de Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Documentul prezintă date extinse (dintre anii 2014-2018) despre sănătatea fizică, relațiile sociale și bunăstarea mintală a 227.441 de elevi cu vârstele cuprinse între 11, 13 și 15 ani, din 45 de țări, inclusiv din Republica Moldova. 

 

 

 

 

Potrivit raportului, elevii din Republica Moldova sunt implicați în hărțuieli școlare mai frecvent decât în majoritatea țărilor din regine. 

 

„Studiul este unul foarte important pentru noi, pentru că ne oferă date valide și comparabile la nivel internațional despre sănătatea și dezvoltarea adolescenților, și cu dinamici în timp. Aceste date ne ajută să argumentăm și să monitorizăm politicile și intervențiile bazate pe evidențe în domeniu", a menționat Galina Leșco, șefa Centrului de resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor NEOVITA, Cercetător Principal al echipei de cercetare naționale HBSC Moldova.

 

 

Datele raportului arată că  83% dintre adolescenţii moldoveni îşi apreciau în 2018 starea  de sănătate ca fiind bună și excelentă, comparativ cu 77% în 2014. Dacă în 2014, 9% din elevi spuneau că fumează cel puțin o dată pe săptămână, în 2018 acest indicator a scăzut cu 1%. S-a micşorat și procentajul celor care consumă alcool cel puțin o dată pe săptămână de la 32% în 2014, la 24% acum doi ani.  Totodată, în anul 2018,  13,3% din elevi au declarat că au avut relații sexuale la vârsta de 15 ani, comparativ cu 18,3% în 2014.

 

Numărul adolescenţilor care îşi spală dinţii şi utilizează prezervativul în timpul actului sexual rămâne în continuare destul de mic. Astfel, Moldova face parte din grupul celor 5 țări cu cea mai mică proporție a celor care se spală pe dinți de mai multe ori pe zi. De asemenea, raportul arată că tinerii de 15 ani din ţara noastră se află în grupul celor 3 țări cu cea mai mică rată de utilizare constantă a prezervativului în rândul adolescenților activi sexual (unul dintre cele mai scăzute Scoruri de afluență a familiei / Family Affluence Score (FAS) - 39 din 100 posibil).

 

 

În toate cele 45 de țări incluse în raport, unul din patru adolescenți declară că se simte nervos, iritabil sau are dificultăți de adormire cel puțin o dată pe săptămână. 

 

„Faptul că un număr tot mai mare de băieți și fete din întreaga Regiune europeană raportează sănătate mintală precară - simțindu-se rău, nervoși sau iritabili - este o preocupare pentru noi toți", a menționat Igor Pokanevych, reprezentantul OMS din Republica Moldova „Modul în care răspundem la această problemă în creștere va avea un ecou pentru generații întregi. Investirea în tineri, de exemplu, asigurându-le acces facil la serviciile de sănătate mintală corespunzătoare nevoilor lor, va oferi un dividend triplu: aducând beneficii de sănătate, sociale și economice adolescenților de astăzi, adulților de mâine și generațiilor viitoare", a adăugat el. 

 

 

În circa o treime din țări, raportul denotă o creștere a numărului adolescenților care se simt presați de lucrul școlar și o reducere a numărului tinerilor care declară că le place școala, comparativ cu 2014. În majoritatea țărilor, experiența școlară se înrăutățește odată cu vârsta, satisfacția școlară și percepția adolescenților cu privire la sprijinului din partea colegilor reducându-se odată cu creșterea presiunii lucrului școlar.

 

„Este îngrijorător să vedem că adolescenții ne spun că nu totul este bine cu bunăstarea lor mintală, iar noi trebuie să luăm acest mesaj în serios, întrucât o sănătate mintală bună este o parte esențială a unei adolescențe sănătoase", a declarat dr. Jo Inchley, Coordonator internațional HBSC, Universitatea din Glasgow. 

 

La momentul lansării  studiului, ce prezintă datele din 2017-2018, lumea se confruntă cu pandemia de COVID-19. Astfel, următorul studiu, care va prezenta constatările din 2021-2022, va reflecta impactul pandemiei asupra vieții tinerilor. 

 

„Gama largă de probleme abordate de studiul HBSC oferă o perspectivă importantă asupra vieții adolescentului de astăzi și trebuie să ne ofere și o bază de referință utilă pentru măsurarea impactului COVID-19 asupra adolescenței atunci când vor apărea rezultatele următorului studiu în 2022", a afirmat Martin Weber, manager de Program pentru Sănătatea Copiilor și Adolescenților, Biroul regional OMS pentru Europa. „Datele ne vor permite să măsurăm modul în care închiderea prelungită a școlilor și izolarea comunităților au afectat interacțiunile sociale ale tinerilor, precum și bunăstarea lor fizică și mintală." 

 

 

Raportul prezintă concluziile Studiului „Comportamentele și percepțiile legate de sănătate ale adolescenților", ce  se realizează la fiecare patru ani de rețeaua internațională de cercetători Health Behaviour in School-aged Children (HBSC). În Republica Moldova acesta  este realizat de echipa de cercetare națională HBSC, care activează în baza Centrului de resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor NEOVITA, cu suportul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în Moldova.

 

Despre studiul HBSC: https://bit.ly/3eEHLuV

 

Raportul HBSC 2017-2018: https://bit.ly/2ZSHzUK