A A A

 

Rezistența la antibiotice - o amenințare la adresa sănătății tuturor

Rezistența la antibiotice reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în Republica Moldova. Antibioticele constituie aproximativ 10 la sută din numărul total de medicamente administrate de moldoveni. Pentru a aborda problema administrării responsabile a antibioticelor, între 18-24 noiembrie 2019, în Republica Moldova a fost marcată Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice printr-o serie de evenimente organizate cu suportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. 

 

 

Chiar dacă sunt considerate piatra de temelie a medicine moderne, folosirea abuzivă a acestor medicamente pentru tratarea unor afecţiuni, atât la oameni cât şi la animale, a determinat apariţia şi răspândirea rezistenţei la antibiotice. Directorul interimar al Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună susţine că „utilizarea excesivă a preparatelor antimicrobiene este un concept greșit, eronat și distructiv. Orice consum de antibiotice trebuie să fie foarte bine argumentat. În primul rând, prescripția trebuie să vină de la medic și nicidecum din stradă, de la cunoștințe, de la persoane fără pregătire medicală”. 

 

 

Infecţiile virale nu se tratează cu antibiotice, atenţionează medicii, care spun că tot mai mulţi părinţi cad în capcana publicităţii false. „Antibioticele nu se prescriu la infecțiile virale, dar numai în tratarea infecțiilor bacteriale. Doar atunci putem prescrie un antibiotic. Doctorul este cel care trebuie să indice dozajul corect şi perioada de întrebuinţare”, spune medicul pulmonolog-pediatru, Aliona Cotoman.

 

În chirurgie, abuzul de antibiotice pune în pericol pacienţii care urmează să fie supuşi unei operaţii. Şeful Departamentului de chirurgie al Spitalului Clinic Republican, Ruslan Atanasov spune că „cea mai mare rezistenţă la antibiotice o manifestă pacienţii cu boli pulmonar-cronice, maladii urinare cronice, ORL şi tonzilite cronice. Din această cauză, medicii rămân cu un spectru foarte mic de antibiotice pe care îl pot aplica în tratament”.

 

 

Potrivit primului studiu naţional de prevalență a infecțiilor asociate asistenței medicale și consumului antimicrobienelor în spitale din Republica Moldova, realizat în 2018 sub egida Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, 42,7 la sută dintre pacienţi sunt trataţi cu antibiotice. Şefa secţiei control al infecțiilor nosocomiale din cadrul Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică, Ecaterina Busuioc, a declarat că: „Studiul, realizat pe un eșantion de 67 spitale, 546 secții și 10.594 pacienți a estimat o prevalență a infecțiilor asociate asistenței medicale de 1,6%. Cea mai mare prevalență a infecțiilor se atestă în secțiile terapie intensivă - 20%. Totodată, prevalența consumului de antibiotice în spitale a constituit 42,7%. Cel mai frecvent antibioticele sunt administrate pacienților cu scop de tratament (73,8%). Cel mai des antibioticele au fost prescrise pentru tratamentul infecțiilor sistemului respirator cu o pondere de 47,3%, infecțiile sistemului urinar - 12,0% și infecțiile ochi/ureche/nas/gât cu 8,8%.”

 

 

 

În fiecare an, în lume, se înregistrează 440 de mii de cazuri noi de tuberculoză cu rezistență multiplă la medicamente. Dintre acestea, 81 de mii de îmbolnăviri sunt în Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății, inclusiv în Republica Moldova. 

 

„Un număr mare de infecţii, precum tuberculoza şi alte infecţii care se întâlnesc în spitalele din toată lumea, cum ar fi bacteriile producătoare de carbepenem-aza SDR (mono-drog rezistente), care cauzează infecţii foarte severe şi foarte greu de tratat şi care afectează foarte multă lume”, a menţionat Consultantul OMS, Elizabeth Stokke. 

 

Antibioticele date animalelor pot transforma carnea din farfurie în otravă. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, din cauza administrării excesive și incorecte a acestor preparate, crește rezistența bacteriilor care se pot răspândi și la oameni prin consumul alimentelor de origine animală.

 

 

Rezistenţa la antibiotice creşte până la stadii periculoase în toate țările lumii şi ameninţă capacitatea de a combate bolile infecţioase comune. „În Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice s-au organizat o serie de evenimente suportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Au avut loc discuții, mese rotunde, conferințe medicale, în care, împreună cu specialiștii am încercat să discutăm ce ar trebui să facem ca să avem un consum rațional de antibiotice și cum facem lucru acesta inteligent și corect”, a menţionat coordonatoarea de programe a Biroului OMS din Republica Moldova, Stela Gheorghiţă. 

 

În Uniunea Europeană, peste 380 mii oameni, anual, fac infecţii provocate de bacterii antibiotico-rezistente, iar 25 de mii de persoane decedează, din cauza epuizării tuturor resurselor terapeutice. Este responsabilitatea fiecăruia să promoveze utilizarea corespunzătoare a antimicrobienelor.