A A A

 

Salarii mai mari pentru medicii care fac gărzi

Noi creșteri salariale pentru sectorul medical. Minsterul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale îşi propune majorarea salariilor pentru medicii care fac gărzi de noapte precum şi  creşterea indemnizației unice pentru tinerii specialişti care activează  în zonele rurale. Măsura are menirea de a opri exodul lucrătorilor medicali peste hotare. 

 

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale îşi propune să majoreze suplimentul pentru munca de noapte a personalului angajat în instituțiile medico-sanitare publice, de la 190 la 250 lei pentru infirmiere pentru o gardă și până la 1000 lei pentru medicii de terapie intensivă. Ala Nemerenco a precizat că, după aprobarea modificărilor legislative,  plata pentru o gardă va crește de patru ori.

 

„Acest supliment este unul fix, nu este  procentual şi nu depinde de stagiu. Majorarea salariilor pentru doctori nu se va face haotic, ci treptat. Vom începe cu cei care lucrează la greu-gărzile. Așa au făcut toate țările. Va fi un număr foarte mare de oameni. Gărzi fac cei care au nevoie de bani și îi câștigă cinstit. Gărzi se fac acolo unde nu este suficient personal medical. Plata pentru o tură de noapte va ajunge între 40-50 de euro brut, aproximativ o mie de lei. Pe lună un medic face și patru, şi cinci, și șase gărzi,” a declarat Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Ala Nemerenco.

 

De asemenea, autoritatea în sănătate mai propune majorarea indemnizațiilor unice pentru activitatea în zone rurale. Medicii și farmaciștii care vor merge să lucreze la sat și care beneficiază în prezent de alocația unică de 45 de mii de lei ar putea primi până la 120 de mii de lei, iar în cazul personalului medical și farmaceutic cu studii medii, de la 36 mii de lei până la 96 mii lei.

 

Potrivit autorităţilor, plăţile  pentru tura de noapte vor fi majorate din octombrie, iar îndemnizaţiile pentru tinerii specialişti vor creşte de anul viitor.