A A A

 

Săptămâna Mondială a Alăptării, marcată și în Moldova

Alăptarea este prima imunizare a copilului și cel mai bun start în viață. Este îndemnul Caravanei „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!” organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNICEF și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

 

Acțiunile de informare țin să încurajeze alăptarea şi, prin ea, de a îmbunătăți starea de sănătate a copiilor au fost lansate la Chișinău, la 1 august. Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco a menționat că promovarea alăptării este o responsabilitate socială comună.

 

„Din păcate, există tendința de diminuare a alăptării. Doar 38% dintre femei alăptează exclusiv copilul până la vârsta de șase luni. Alăptarea nu înseamnă pentru copil doar hrană, dar este și o șansă de supravețuire. Prin acest proces, în primul rând, are loc transmiterea tuturor anticorpilor. Astfel, copilul are șanse mult mai mari să facă față oricăror îmbolnăviri sau situații neplăcute. De asemenea, se consolidează legătura nou-născutului cu mama, care este o legătură sentimentală. Alăptarea contribuie și la diminuarea stărilor de depresie a mamei și crearea unui climat pozitiv, încurajator în familie", a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

 

Potrivit statisticilor, 50 % dintre mame întrerup alăptarea bebelușilor după șase luni, pentru a reveni la serviciu. Reprezentanții OMS și UNICEF spun că vor ajuta țara noastră să creeze condițiile necesare pentru ca femeile să-și poată alăpta copii la locul de muncă.

 

„Cunoaștem cât de benefic este laptele matern, de aceea trebuie să creăm toate condițiile pentru ca mamele să poată alăpta ori de câte ori au nevoie. De aceea, în acest an, ne concentrăm eforturile pentru a crea condiții necesare la locurile de muncă. Este vorba despre amenajarea unor camere speciale unde femeile vor putea alăpta. Este important ca mamelor să le fie oferite pauze mai dese pentru alăptare, iar colegii să fie informați pentru a le susține”, a spus reprezentantul OMS în Republica Moldova, Igor Pokanevych.

 

„Dorim ca alăptarea la sân să fie considerată o normă culturală, acceptată de toţi, întrucât acest lucru este în beneficiul copilului şi contribuie semnificativ la creșterea şi dezvoltarea lui. Alăptarea exclusivă la sân este ca un fel de prim vaccin pe care îl primește bebelușul. Este cea mai bună sursă de nutriție nu doar în primele zile de viață, dar în primii doi ani”, a specificat Margareta Tileva, reprezentantă adjunct a UNICEF Moldova.

 

Evenimentele de informare și promovare a alăptării vor continua la Ungheni, Soroca, Edineț, Cahul și Comrat. Acțiunile au scopul de a le oferi cuplurilor cu bebeluși sau care sunt în așteptarea unui copil posibilitatea de a primi răspunsuri din prima sursă, de la specialiști și experți naționali și de a face schimb de experiență cu alți părinți pe subiecte de interes: beneficiile și pozițiile alăptării, regimul alimentar recomandat mamelor, modul în care pot fi prevenite complicațiile, exercițiile fizice pe care le pot face cu întreaga familie.