A A A

 

Serviciul social „Respiro” - șansa familiilor ce educă copii cu dizabilități severe

Un repaos pentru părinții care îngrijesc de copii cu dizabilități severe. Astfel poate fi descris, în doar câteva cuvinte, serviciul social „Respiro”, care le oferă asistență socială, suport şi îngrijire, timp de 24 de ore, micuților cu nevoi speciale, pe o perioadă de 30 de zile pe an. În prezent, în țara noastră există 4 astfel de servicii de care beneficiază anual peste 120 de mii de minori. Unul dintre ele se află la Peresecina, Orhei. 

 

 

Lui Bogdan îi plac mult culorile. Şi literele. Nu doar şcoala, dar şi serviciul „Respiro” l-a ajutat să-şi definească preferințele. Băiatul, diagnosticat cu retard mental, vine la Centru de aproape trei ani. Mama sa, Axenia Telechi, spune că datorită activităților de aici, micuțul a devenit mai cooperant şi comunicabil. 

 

„Copilul meu acum priveşte televizorul, colorează, a devenit mai comunicabil, mănâncă singur și nu are nevoie de ajutor când merge la baie. Cea mai mare realizare este că nu iese de pe teritoriul centrului şi nici din curtea şcolii”, spune femeia. 

 

 

Bogdan beneficiază anual de 30 de zile de suport şi îngrijire. Chiar dacă la început i-a fost greu să-şi lase aici copilul peste noapte, acum Axenia Telechi consideră că termenul de prestare a serviciului ar trebui extins. 

 

„Specialistele centrului au fost foarte înțelegătoare cu mine. Eu sunt o fire mai sceptică şi la început eram neîncrezătoare, dar când am văzut rezultatele, m-am convins că băiatul meu este pe mâini bune. Am încredere că specialistele vor avea grijă de el la fel cum am şi eu. Este un serviciu foarte util. Dar cele 30 de zile sunt prea puține. Noi, în fiecare an, ca şi majoritatea părinților care îşi aduc copii aici, solicităm suplimentar zece zile”, spune mama băiatului. 

 

 

Şi Alexandru Zbârnea, care creşte şi educă un băiețel de 13 ani cu Sindromul Down, consideră că această perioada ar trebui majorată.

 

„De multe ori sunt nevoit să mă rețin la muncă. Uneori am deplasări sâmbătă şi duminică şi nu am cu cine să-l las. Soția este plecată la muncă peste hotare. Am încredere în specialistele de aici. Consider că ar trebui să mai avem suplimentar, cel puțin, încă 30 de zile. Astfel de servicii ar trebui să existe în fiecare raion”, spune Alexandru Zbârnea. 

 

 

De serviciile „Respiro” din Peresecina, Orhei au beneficiat şi cei doi fii ai Elenei Buzu, diagnosticați cu retard mental. Băiatul cel mare, Tudor, a frecventat centrul până la atingerea majoratului, iar Sergiu încă mai vine aici. 

 

„Dacă-l țin în casă, Sergiu nu vede nimic, patru pereți și atât. În schimb, când vine la centru, interacționează cu alți copii. Observă cum se comportă cei din jurul lui şi preia unele elemente de comportament. Sergiu s-a schimbat mult. Aici are un program special și mai multe activități. Dacă nu este încadrat într-un astfel de program, devine irascibil. Mă bucur enorm pentru toate reușitele lui, a început singur să servească masa, să se spele pe mâini, să stea în rând la bucătărie. Imită tot ce fac ceilalți copii”, spune mama lui Sergiu. 

 

 

În 2019, 23 de copii din Orhei au beneficiat de serviciile „Respiro”, creat în 2012. Un pedagog social, două infirmiere şi un asistent medical reușesc să facă minuni. Șefa serviciului, Ana Grangă, menționează că „menirea serviciului este de a le oferi părinților, care educă copii cu dizabilități severe, o perioadă de răgaz, o pauză pentru a se recupera. Copii sunt supravegheați 24 de ore. Concomitent pot fi plasați patru beneficiari cu vârste între 3 şi 18 ani. Se pune accent, în special, pe dezvoltarea abilităților de autonomie şi pe socializare. „Respiro” își desfășoară activitatea în același edificiu cu centrul plasament de urgență a copiilor aflați în situații de risc şi centrul de zi din localitate”.

 

 

Profesorii de aici reușesc să se facă auziți de copiii cărora le este greu să-i înțeleagă inclusiv prin notele muzicale, așezate armonios de Zinaida Busuioc. Prin intermediul muzicii, copiii îndeplinesc mai ușor sarcinile. „Obișnuiesc să le cânt. Îmi place mult să cânt, iar copiilor lor le place foarte mult să asculte. Atunci când observ că nu se pot concentra la activități, încep să fredonez ceva şi ei reacționează imediat”, spune pedagogul social Zinaida Busuioc.

 

 

Dna Busuioc mai spune că s-a ataşat de copii ca de proprii nepoți. „Am avut un copil care la început nu accepta nici să mănânce, nici să bea, dar încet m-am apropiat de el cu un măr, cu o bomboană şi ulterior am devenit prieteni. Ca să-l conving să mănânce, aduceam roşii de acasă şi i le puneam în farfurie. Când am văzut că nu vrea nici să le guste, am tăiat felioare și mai subțiri... Exact aşa cum face mama cu copilul. Încerc să găsesc calea spre inima fiecărui copil şi să-i ofer tot ce pot mai bun”, mărturisește pedagogul social.  

 

 

Cea mai mare provocare nu este însă munca cu beneficiarii Centrului, dar „munca” de convingere a părinților să apeleze la „Respiro”. „Unii părinți se lasă greu convinși. Îmi amintesc că o după multe insistențe, o mămică şi-a adus copilul de 7 ani cu retard mental. A venit, l-a lăsat pentru câteva minute, după care a revenit şi l-a luat înapoi. Ore în şir am încercat să o conving să se răzgândească. De două ori a ieşit din Centru cu copilul în brațe şi de două ori s-a întors. Înțelegeam că-i este greu. Până la urmă s-a decis şi l-a lăsat”, povestește managerul CCM GENERAȚIA PRO, Ludmila Dominte. 

 

 

Centrul, de fapt, a ajutat părinții să-şi înțeleagă mai bine copii. „Acest serviciu m-a ajutat să fiu mai sigură pe mine şi să am încredere în copilul meu. Specialistele m-au încurajat să particip la multiple ateliere şi seminare organizate pentru mamele copiilor cu dizabilități. Interacțiunea cu alți părinți care trec prin situații similare m-a ajutat foarte mult”, spune Axenia Telechi.