A A A

 

Sloganul zilei – „Redu sarea din mâncare”

Fiecare al doilea moldovean suferă de hipertensiune arterială, inclusiv din cauza consumului excesiv de sare. Oamenii consumă de două ori mai multă sare decât norma recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Pentru a diminua pericolul, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei a lansat campania de informare „Redu sarea din mâncare”, cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

 

Conform unui studiu realizat de OMS în 2016, un adult întrebuinţează zilnic 10,8 grame de sare, în timp ce cantitatea recomandată este de 5 grame. Consumul de sare este mai mare în rândul bărbaților decât cel al femeilor și este mai pronunțat la sate, decât la orașe. Pâinea este produsul cu cel mai mare aport de sare în regimul alimentar. În medie, o persoană consumă 333 de grame de pâine pe zi, care conține 5,5 grame de condiment. Potrivit autorităţilor, regimul alimentar cu exces de sare cauzează hipertensiunea arterială, care determină apariţia bolilor cardiovascular. Autorităţile îşi propun să reducă consumul de sare cu 30%, până în 2025. Totodată, Ministerul pregăteşte şi modificarea cadrului legal și normativ pentru a determina antreprenorii să reducă conținutul de sare din alimente.

 

„În Republica Moldova, 606.000 persoane au tensiunea arterială ridicată, această cifră fiind în creștere, la fel ca și numărul atacurilor de cord sau cerebrale. Consumul excesiv de sare este un factor de risc pentru sănătatea populației. Această campanie vine să susțină angajamentul asumat de Minister de a reduce consumul de sare în rândul populației, prin ridicarea nivelului de conștientizare cu privire la obiceiurile alimentare nesănătoase și respectarea unui mod sănătos de viață", a declarat  Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Alexandru Voloc.

 

Moldova este printre primele ţări din Europa după consumul de sare.

 

„Majoritatea țărilor în dezvoltare înregistrează un consum sporit de sare. Oamenii deseori nu realizează acest lucru și nici nu cunosc care sunt consecințele unor deprinderi. Este important să realizăm că noi suntem responsabili de sănătatea proprie și modul de viață pe care îl ducem. Orice schimbare de comportament se bazează pe educare și informare, fiind folosite toate mijloacele disponibile pentru ca schimbările să fie de durată”, susține directoarea adjunctă a Agenției Elvețiene pentru Cooperare și Dezvoltare, Viorica Crețu.

 

„Reducerea aportului de sare a fost identificată ca una dintre cele mai eficiente măsuri de sănătate publică și este una dintre obiectivele de bază la nivel global, regional și național, pentru a reduce povara bolilor non-transmisibile. Sănătatea nu este un obiect pe care îl poți lua de la medic, pentru sănătate trebuie să lupți în fiecare zi, iar reducerea consumului de sare este un exemplu în acest sens”,  a menționat coordonatoarea de programe a Biroului Organizației Mondiale a Sănătății din Moldova, Stela Gheorghiță.

 

Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că la nivel mondial, peste 4 milioane de decese ar fi evitate, în fiecare an, dacă oamenii ar reduce sarea din alimentaţie. Detaliile despre Campania „Redu sarea din mâncare” pot fi accesate aici: http://prosanatate.md/?fbclid=IwAR2RRJMcv3EJOCCEW5YmL0tQgbmme1DSfRCqrGrMgkhi_XLhlFnn3o9GyGU