A A A

 

Stare de urgență în sănătate publică

Starea de urgență în sănătate publică, instituită în Republica Moldova pe data de 16 mai, va dură până pe 30 iunie 2020. La nivel național a devenit obligatorie purtarea măștilor în transportul public, în spațiile comerciale și cele publice închise. Deciziile au fost luate de Comisia națională extraordinară de sănătate publică, care a preluat atribuțiile Comisiei Situații Excepționale. 

 

Pe durata stării de urgență în sănătate publică rămân obligatorii păstrarea distanţei sociale de un metru, purtarea măştii de protecţie în spaţii închise, comerciale, în transport public şi acolo unde este imposibilă menţinerea distanţei fizice, adunarea în grupuri nu mai mult de trei persoane, evitarea aglomeraţiei, respectarea normelor sanitare de igienizare şi dezinfectare. 

 

Din 16 mai au fost reluate gradual activităţile instituţiilor şi serviciilor medicale, inclusiv stomatologice, precum şi a întreprinderilor de îngrijire personală, cum ar fi frizeriile. Potrivit hotărârii, frizeriile vor presta servicii doar prin programare prealabilă. La intrarea în frizerie va fi măsurată, obligatoriu, temperatura clienților care, totodată, vor fi obligați să poarte măști de protecție. Administratorii saloanelor și frizeriilor vor fi obligați să realizeze triajul zilnic al personalului angajat la începutul turei de lucru. Angajații vor trebui să dispună de echipamente de protecție individuală, și anume halat de lucru, mască și mănuși.

 

 

Rămâne valabilă și interzicerea activității unităților de agrement, recreere, sălilor de sport, centrelor sportive, bazinelor de înot, sălilor de fitness, teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte, muzeelor și a altor unități pentru antrenamente și recreere.

 

Până la 30 iunie 2020 a fost prelungită interzicea aflării persoanelor pe terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement, dar și interzicerea aflării persoanelor în vârstă de peste 63 de ani, în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitatea stringentă.

 

Hotărârea luată de autorități prevede că este admisă organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentelor.

 

De asemenea, până la 31 mai rămân închise pieţele din municipiile Chişinău şi Bălţi, terenurile de joacă şi cele de sport. În zilele de weekend, va fi sistat şi transportul public de pasageri din Chişinău şi Bălţi. 

 

 

Toate instituțiile de învățământ din țară, publice și private, inclusiv grădinițele, vor rămâne închise până pe data de 30 iunie, cu posibilitatea de modificare a termenului de interdicție, în funcție de situația epidemiologică.

 

Din această săptămână, angajații din administrația publică centrală, cum ar fi cei din ministere sau alte instituții subordonate Guvernului, vor activa conform unui program special. Aceștia își vor începe ziua de muncă la ora 07:30 și o vor încheia la ora 16:00, iar prânzul va fi între orele 12:00 și 12:30.