A A A

 

Suicidul poate fi prevenit prin acces la servicii eficiente de sănătate mintală

Depresia, psihozele şi relaţiile defectuoase în familie sunt motivele care-i determină pe moldoveni să recurgă la suicid. Anual, au loc 500 de cazuri de suicid. Cei mai vulnerabili rămân a fi adolescenţii cu vârste cuprinse între 13 şi 16 de ani, dar şi bărbaţii din mediul rural. Pentru a preveni astfel de cazuri, proiectul moldo-elvețian MENSANA „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova” pregătește un program-pilot menit să crească adresabilitatea bărbaților la serviciile de sănătate mintală.

 

De la începutul anului, 280 de persoane au comis acte de suicid. Specialiştii spun că prevenția suicidului necesită intervenții complexe și sustenabile din partea autorităților, a mass-media și a fiecăruia dintre noi. Psihologul Centrului comunitar de sănătate mintală Strășeni, Viorica Ursu spune că „este foarte important să ascultăm mai mult și să vorbim mai puțin. Dacă persoana afirmă că este gata să-și ia viața, dacă insistă pe acest lucru și mai ales dacă poate descrie metoda exactă pe care vrea s-o aplice - recomand să vă adresați de urgență la serviciile de sănătate mintală.”

 

„Este demonstrat că bărbații ajung mai greu la un specialist în sănătate mintală. De multe ori, bărbații percep ajutorul ca pe o rușine sau un eșec al masculinității lor. De aceea, cer susținere sau tratament în etape avansate, când recuperarea e mai dificilă și comportă mai multe riscuri. Ne propunem să schimbăm acest tablou cel puțin în anumite raioane, testând metode eficiente și recunoscute internațional de creștere a adresabilității bărbaților la serviciile de sănătate mintală”, a menţionat Victoria Condrat, managerul local al proiectului moldo-elvețian MENSANA. 

 

Cu prilejul Zilei mondiale a sănătății mintale, marcată anual la 10 octombrie, toate centrele comunitare de sănătate mintală din ţară au pregătit planuri de acțiuni şi au informat adolescenții, tinerii şi bătrânii despre metodele de prevenire a suicidului, dar şi despre tulburările mintale. De asemenea, unele centre au organizat flash-moburi şi au distribuit materiale informaționale, iar altele au pregătit sesiuni de dezvoltare profesională pentru lucrători medicali, asistenți sociali, pedagogi etc. Evenimentele s-au desfășurat în parteneriat cu Centrele de sănătate prietenoase tinerilor, inspectoratele de poliție, bibliotecile, școlile şi centrele de tineret din localități.

 

În Republica Moldova există 40 de centre comunitare de sănătate mintală în toate raioanele și municipiile țării, unde pacienţii au parte de tratamente profilactice și reabilitare. „Centrul comunitar de sănătate mintală este un serviciu medico-social care oferă persoanelor cu probleme de sănătate mintală asistență medicală și reabilitare psihosocială, sprijin și mediere în relațiile cu familia și comunitatea. Persoanele aflate în zona de risc se pot adresa cu încredere la centrul comunitar unde vor primi ajutor specializat”, declară Jana Chihai, coordonatorul Programului național de sănătate mintală în cadrul Proiectul moldo-elvețian MENSANA. 

 

În aceste instituţii activează psihiatri, psihologi, asistenți sociali şi nurse psihiatrice. Centrele oferă tratament medical, consultații psihologice, intervenții sociale şi vizite la domiciliu. Unele instituții oferă și terapie ocupațională şi grupuri de suport pentru beneficiari. Lista completă a acestora poate fi accesată aici: http://trimbos.md/lista-centrelor-comunitare-de-sanatate-mintala-din-republica-moldova/

 

Proiectul MENSANA „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală” este finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, în conformitate cu necesitățile de reformare stabilite de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.